Aktywne Wpisy

chico_lachowski +31
istnieje jeszcze jakiś serial jak LOST albo breaking bad (+BCS) ktory wciagnie tak bardzo? szukam i znalezc nic nie moge, same g---o.
#seriale
#seriale

źródło: {FEDE0422-23C2-424A-9C73-E0684AFFC409}
Pobierz
MondryPajonk +18
„Nie było luksusów, ale było życie” – te słowa najlepiej oddają klimat tamtych czasów. Czasy, które dla wielu z nas są jedynie synonimem „komuny”, nie rozumiejąc jednak, jak wiele to w sobie niosło. Dziś, gdy mamy więcej – więcej rzeczy, więcej technologii, więcej „nowoczesności” – czy naprawdę mamy więcej życia? Więcej komfortu, wygód i gadżetów, ale co z tym, co naprawdę miało wartość? Dziś jesteśmy jakby bardziej samotni w tłumie ludzi, odcięci

źródło: 1
Pobierz
Bo trzeba ZA PIER DA LAĆ.
Chodzi mianowicie o to jak niewielki wpływ my sami mamy na swoje życie. I już widzę jak podnosi się larum, co ty piehdolisz, przecież w internecie mówili że mogę wszystko, sky is the limit, trzeba tylko cisnąć i wszystko się uda, Maćkowi się udało to mi też się musi udać!
G---o się uda. Jednym się uda, bo różne czynniki sprawiły że mogło się udać (własna ciężka praca jest tylko jednym z nich), a bardzo wielu się nie uda, i o nich nie usłyszysz, bo po co mówić o "nieudacznikach", psują tylko morale i wizję świata gdzie MOZESZ WSZYSTKO! Jak komuś się nie udało to widocznie nie cisnął wystarczająco, mógł przecież spać po 4 godziny na dobę a nie 6...
Kiedy się rodzimy to bardzo wiele kart mamy już rozdanych. Na przykład jeśli twój ojciec jest alkoholikiem to prawdopodobieństwo że ty też nim będziesz wynosi 30-70%. Determinacja, zawziętość, motywacja - to też jest coś z czym się rodzimy. Owszem, możemy nad tym pracować, szczególnie kiedy jesteśmy młodzi, bo to w dzieciństwie rozdawana jest prawie cała reszta kart. Ale kiedy wchodzimy w dorosłość z pewnymi wzorcami, to bardzo, bardzo, bardzo trudno jest je zmienić.
Czasem zdarza się tak że zmiana tych wzorców będzie wręcz przeciwko nam samym, naszej osobowości. Koniec końców będzie z tego więcej złego niż dobrego.
"Możesz wszystko" to frazes który nie ma wiele wspólnego z prawdą, ale jest tak dziś popularny i promowany, bo to się opłaca. Opłaca się gospodarce, opłaca się mediom, opłaca się promować taki świat w którym wszystko zależy od ciebie. Bardzo chcemy sprawczości i kontroli a pogodzenie się z tym że nie, nie będziesz grał w NBA, nie będziesz śpiewać na narodowym, nie będziesz prezesem firmy w której dziś sprzątasz jest dla wielu tak dołujace i nie do przyjęcia że wolą się oszukiwać. A jak nie wyjdzie, to widocznie za mało się starałem. Proste, nie?
Nie chcę nikogo tutaj demotywowac, powiedziec że teraz to już i tak po ptakach, usiąść tylko na dupie i siedzieć. B--ń boże! Chciałabym natomiast żeby wybrzmiało głośno i dosadnie: NIE WSZYSTKO ZALEŻY OD CIEBIE.
Możesz wiele, ale nie wszystko.
Mają na nas wpływ czynniki na które nie mamy najmniejszego wpływu i jest ich bardzo wiele. Pochodzenie, temperament, charakter, rodzina, dzieciństwo, czasy w których żyjemy, inteligencja, talenty, zdolności i predyspozycje.
Kiedy sobie to uświadomisz to łatwiej będzie ci zobaczyć te rzeczy na które wpływ rzeczywiście masz i zyskasz empatię do ludzi którym jest w życiu ciężej, gorzej. Wykorzystuj swoje mocne strony, pogódź się z tymi słabszymi, nie biczuj się bo nikt i tak idealny nie jest i nie będzie.
A jeśli chcesz żeby twoje życie było lepsze, zadbaj o relacje. Żaden inny czynnik nie wpływa na udane satysfakcjonujące życie tak bardzo jak dobre relacje z ludźmi.
#gownowpis
Mamy ograniczoną i chwiejną kontrolę nad wycinkiem swojej rzeczywistości i skromny zestaw narzędzi, którymi możemy ją kształtować, a wśród tych narzędzi jednym z najlepszych jest właśnie Z-----------E rozumiane jako grind zarobkowy w kierunku wytyczonych celów. Oczywiście nie każdemu
Kiedy wmowisz ludziom że mają nad wszystkim w swoim życiu kontrolę to za porażkę mogą obwiniać jedynie siebie. Nie polityków, nie rodziców, nie kraj w którym dorastali, nie pulę genową która im się wylosowała. To tylko i wyłącznie ich wina, sami tego chcieli. Przecież "każdy rodzi się taki sam"... Okropne że udało
@szzzzzz: nie rozumiesz jak działa korelacja.
czarny łabądź - przeczytałem i wnioski takie same.
Jeśli w szkole średniej zaprzyjaźnisz się z ludźmi którzy będą Cię ciągli na dno no to
Jako dorosły mężczyzna mogę stwierdzić jednoznacznie psychologia to kierunek studiów dla ludzi, którzy sami sobie nie radzą ze swoimi problemami i dzięki studiowaniu tegoż kierunku myślą że uda im się je rozwiązać.
Abstrahując od tego to głupoty dla przegrywow gadasz. Wszystko można zmienić jeśli się chce i ma się odrobinę samozaparcia.
Dam parę przykładów z życia.
Mój kumpel z Pato rodziny gdzie do śniadania piło się p--o o nazwie 10,5
@szzzzzz: widzę że potrzebowałaś pójść na psychologię żeby odkryć to co przegrywy, truecele i prawiczki piszą na tagach przegrywowych od jakoś około 10 lat xD
@przegro_pisarz ja w UK jestem, w Polsce to jest jeszcze gorzej xd
@JasniePanMateusz przestałam czytać po pierwszym zdaniu
@zeszyt-w-kratke no i?