Wpis z mikrobloga

Obecnie nie posiadanie SUVa na daily to jak jeżdżenie furmanką w latach 90tych, przemawia za tym jedynie argument ekonomiczny #changemymind

Mamy do wyboru małe suvy, duże suvy, tanie suvy, suvy premium, suvy coupe, suvy z drzwiami bez ramek, suvy sportowe, suvy terenowe, elektryczne suvy, suvy z v8 pod maską, nawet wyroby suvopodobne, a dalej istnieją ludzie, którzy wybierają na daily uber nie praktycznie, nie wygodne, niskie auta.
Rozumiem mieć jakieś fajne sportowe auto na weekend, aby się pobujać po zakrętach czy pojechać na tor, ale w większości to suvy hejtują mariuszki jeżdżący octavią czy hjdajem i30.

Są tacy co rezygnują ze wszystkich zalet SUVów bo boją się fiksacji swoich biedniejszych kolegów na temat rozmiaru ich członka xDDD

Zalety:
+ wyższy komfort jazdy
+ uniwersalność
+ lepsza widoczność
+ większe bezpieczeństwo
+ większa pojemność bagażnika
+ łatwiej się wsiada
+ gówniaka z tyłu łatwiej zapiąć
+ bardziej naturalna pozycja za kierownicą
+ nie boisz się krawężników ani pola sąsiada
+ nie musisz patrzeć w górę na byle ciecia na chodniku jakbyś miał 179cm wzrostu.

#motoryzacja #samochody #heheszki
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@__MadCat: wg tych zalet Dacia Duster jest lepsza od M3/M5 Touring ( ͡° ͜ʖ ͡°) każdy SUV/Crossover wygląda jak Clio 1/206 na szczudłach i dla mnie zalety SUVa nie mają zastosowania bo nie mieszkam w Polsce B i mam stosunkowo dobre drogi w okolicy, a jak ktoś mnie oślepia to walę LEDami albo ściemniają mi się lusterka
  • Odpowiedz
ciągle nie wiem czy to argument dla starych bab z reumatyzmem czy grubasów

@assninja: obecnie jazda samochodem nie to przyjemność a przymus braku komunikacji miejskiej więc klient na nowy samochód nie różni się wiele od grubasa czy starej baby która musi wygodnie wchodzić do środka.

Nie bez znaczenia jest masywny wygląd nawet jeśli w środku z miejscem jest mała loteria.
To nie ma znaczenia ważne że wygląda na
  • Odpowiedz
+ lepsza widoczność

+ większe bezpieczeństwo

@__MadCat: Może i pieszy ma mniejsze szanse w razie wypadku, a normalne auta mają tę widoczność ograniczaną, do tego też mają p--------e w starciu z takim klocem, ale przecież suviarza nie obchodzi nic poza czubkiem własnego nosa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
EDIT
Zapomniałem o poprawie bezpieczeństwa w postaci s-----------h świateł oślepiająych innych uczestników ruchu
  • Odpowiedz
@__MadCat: Tylko SUV zazwyczaj
- kosztuje więcej niż podobnej pojemności combi czy hatchback
- więcej pali przez większy opór aerodynamiczny, bo jest wyższy niż zwykły samochód a jak ma napęd 4x4 to pali jeszcze więcej, bo dodatkowy dyfer i wał napędowy musi się kręcić

Peak rozwoju samochodów użytkowych to minivan.
PS. wiem że odpowiadam na baita zielonki.
  • Odpowiedz
Większy bagaznik?
Volvo xc70(lub prawie kazde kombi): hold my beer

Ogólnie tylko wieksze suvy (jak np. xc90, q7, edge, land crusier itd.) mają więcej miejsca w środku od typowych kombi. Większość suvow to kompakty na podwyższeniu.
  • Odpowiedz