Wpis z mikrobloga

od jakiegoś czasu dłubię sobie po pracy przy własnej aplikacji do nauki języków (głównie słownictwa, ale nie tylko). Apka działa podobnie do aplikacji Anki, tyle że jest przystosowana specjalnie do nauki języków np. ma wbudowany translator, który automatycznie tworzy fiszki, oprócz tego można sobie wygenerować definicje słów, przykłady użycia danego słowa w zdaniu, posłuchać wymowy danego słowa itd.
Wiem, że sporo osób ceni w Anki szczegółowe statystyki, dlatego w mojej apce też się o to postarałem i o ile z podstawowymi metrykami typu "Longest streak" czy "Average review time" nie było problemu i mam ich całkiem sporo to nie mam za bardzo pomysłu jakie wykresy mógłbym dodać. (A chciałbym, bo spoko to wygląda XD) Na ten moment mam takie wykresy:

1. Wykres kołowy liczby powtórek z podziałem na to jaką odpowiedź zaznaczył użytkownik (Again, Hard, Good, Easy) (mam cztery takie wykresy - ogólnie dla całego konta, dla danej talii, dla danej karty, pod ukończeniu nauki talii w danym dniu)
2. Wykres słupkowy czas spędzony na naukę w ostatnim tygodniu, podział na dni. (tylko dla całego konta)
3. Wykres słupkowy liczy kart z podziałem na języki (dla całego konta i dla danej talii)
4. Wykres liniowy rozmiaru danej talii
5. Heat map z aktywnością za poprzedni rok

Macie pomysł jakie jeszcze wykresy mógłbym dodać? W co wy chcielibyście mieć wgląd używając takiej apki? Jeżeli korzystacie z Anki to jakie wykresy są dla was najbardziej przydatne? Chciałbym dodać jeszcze kilka wykresów, ale żeby były one naprawdę przydatne, nie chcę robić bałaganu jakimiś nikomu niepotrzebnymi rzeczami.

#anki #fiszki #naukajezykow #naukaangielskiego #pytanie #pytaniedoeksperta
Oake - od jakiegoś czasu dłubię sobie po pracy przy własnej aplikacji do nauki językó...

źródło: image

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Oake: zaimplementowałeś chociaż FSRS? Można generować audio ze swojego klucza Azure jak z HyperTTS? Jest cokolwiek do zbierania słówek jak np. Yomitan? Automatycznie generować można całe zestawy, chociażby używając Gemini w AIStudio, gdzie nawet wskaże różnice w użyciu między językami, a wyeksportowanie tego do Anki jest proste.

Nie chcę psuć zabawy, ale nowa apka nie ma większego sensu, bo nie wnosi nic nowego. Za to jakiś dobry interfejs do inteligentnego
H.....8 - @Oake: zaimplementowałeś chociaż FSRS? Można generować audio ze swojego klu...

źródło: lyafgz5u3dbd1

Pobierz
  • Odpowiedz
Fajnie, że działasz z projektem, ale nie sądzisz, że lepiej (w sensie - efektywniej) byłoby napisać po prostu plugina w pythonie do anki, który rozszerza appkę o te nowe zeczy które implementujesz (część z nich anki już ma, więc odkrywanie koła na nowo)?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@vornikor:
Nie, z powodów które podałem w odpowiedzi na komentarz wyżej + robienie tej apki było (i dalej jest) formą nauki web developmentu.
  • Odpowiedz