Wpis z mikrobloga

Posiadam taki oto miniaturowy pendrive o pojemności 256GB który ma służyć jako zródło muzyki do radia w samochodzie. Zamierzam go wypełnić po brzegi utworami w formacie mp3/flac i co jakiś czas dorzucać nowe kawałki. Pendrive będzie praktycznie na stałe wpięty do radia. I teraz pytanie - ile lat taki nośnik wytrzyma? Słyszałem że pamięć flash nie jest trwała więc pewnego dni mogę nagle pożegnać się z całą moją kolekcją muzyki a tego bym nie chciał. Na wszelki wypadek będę miał kopię plików na dysku PC.

#pendrive #komputery #hardware #technologia #caraudio
Larsberg - Posiadam taki oto miniaturowy pendrive o pojemności 256GB który ma służyć ...

źródło: shoppingd

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Larsberg: ze mną jakieś 10 lat jeździ ten sam pendrive, ale prawdopodobnie mam po prostu fart. Też się zastanawiam czasami kiedy zdechnie.
  • Odpowiedz
Słyszałem że pamięć flash nie jest trwała więc pewnego dni mogę nagle pożegnać

@Larsberg: głownie to problemem jest zapis, przy odczycie flash się nie zużywa. Jak nie będzie miał wady fabrycznej to radio przeżyje.
  • Odpowiedz
@Larsberg kilka kwestii. Sprawdź maksymalna obsługiwana wielkość pena - mój leciwy peugeot obsługuje max 4gb i za nic większego pena nie odtworzy. A co do trwałości - mam 3 peny 4gb noname. Losowo co kilka miesięcy pojawiają się błędy - szczególnie w miesiącach zimowych. Błędy wyglądają tak, że utwory niby się odtwarzają ale mają jakieś zakłócenia co chwilę. Generalnie ruletka co do trwałości zapisu
  • Odpowiedz
@Larsberg: w dobie wszelkiej maści podróbek ja bym go najpierw sprawdził, czy te 256GB to faktycznie jest, zwłaszcza jeśli tego pena kupiłeś w podejrzanie niskiej cenie (typu 50zł)

(hasło do wyszukania -> H2testw )
  • Odpowiedz
@Larsberg: Moim zdaniem prędzej ulegnie awarii, gdy będziesz go wyjmował i wkładał do różnych urządzeń, aniżeli w takim scenariuszu. Jeśli radio wszystko wykrywa i zadziała z tym pendrive, to będzie to działać latami.
  • Odpowiedz