Wpis z mikrobloga

@katopa: ostatnie pół roku pracowałem z 60 letnim pasjonatem, głównie clean code. Jakby mnie dopuścili do roberta c martina na metr to bym go z-----ł. Pasjonat miał zrobić prosty sklep, postanowił to zrobić w najbardziej skomplikowany sposób możliwy "bo tak jest SOLID i tak pan wujek bob mówił w clean architecture żeby robić". Jego oryginalna estymata to były 2 tygodnie, zrobiły się z tego 3 miesiące i dalej nic nie
  • Odpowiedz
@ziemniaczor: żebyś miał chociaż połowę z tych 30 brutto a po opodatkowaniu zostaje ci 11 i teraz pomyśl sobie że ten znajomy Paris co zrobił konkubinie 3 dzieci ma 12 i nic nie musi robić i kto tu jest głupi a kto mądry ?
  • Odpowiedz
@sayo300: nie mam połowy, tylko właśnie tak około tego co napisałem. Nie każdy trzepie CRUDY. I nie głupio mi, mam piękny dom, rodzinę, swoje biuro na moje hobby i pracę i jest absolutnie zajebiście. I życzę tego każdemu. Najlepsze jest to że osiągnąłem to za pomocą ciężkiej pracy w ciągu ostatnich 10 lat I oczywiście dodatkiem szczęścia. Da się.
  • Odpowiedz
@sayo300: widzę, że kulturka. Słuchaj wrzucę ci dowód. Chcesz z ostatniego roku czy 3 msc wystarczą. Jeden warunek, zobowiazujesz się wpłacić 50 zł na Fundację Hospicjum Pomorze Dzieciom i wrzucasz tu potwierdzenie przelewu, jeśli jednak się nie zesrałem :)
  • Odpowiedz
Co za różnica czy trzymają cię siłą czy umrzesz z głodu jak nie zrobisz tego co ci każą?

@mk321: różnica jest taka, że niewolnik nie mógł zmienić zawodu albo pracodawcy, jeśli obecny mu nie pasował, jego wynagrodzenie to były jakieś ochłapy, i nie mógł sobie zrobić przerwy od pracy na kilka miesięcy albo w ogóle zrobić sobie wcześniejszą emeryturę z odłożonych pieniędzy.

Porównanie ciepłej posadki biurowej do ciężkiej fizycznej pracy
  • Odpowiedz
Miałeś ciągle ciekawe i ciężkie orzechy do zgryzienia do których musiałeś się codziennie edukować i ksztalcic? Kurde nie wiedziałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ziemniaczor: Te ciężkie orzechy to Ci się tak jeszcze wydaje bo za mało rzeczy w IT przerobiłeś. Po pewnym czasie do Ciebie dotrze, że te wszystkie "ciekawe" rzeczy to jeb-a_nie tego samego na okrągło tylko w inny sposób bo taka moda, a ta
  • Odpowiedz
@enten: już jestem po wypaleniu zawodowym, udało mi się to wyleczyć - a w zawodzie jestem 10 lat od polskich firm po kilku graczy z S&P500, więc co nieco widziałem :) a od was chłopaki, bije straszna deprecha. Z systemu trzeba znaleźć wyjście, a nie się pogodzić z porażką. Świat się zmienia, to normalne.
  • Odpowiedz