Wpis z mikrobloga

Po latach grania mogę powiedzieć, że mass effect 2 jest moją najbardziej ulubioną grą i to jedyna produkcja której mogę dać subiektywne 10/10.

Mimo tego że to nie jest RPG, a bardziej korytarzowa gra akcji tak że w gruncie rzeczy mechanicznie jest prosta i jest podobna do gears of war bardziej niż do ME1.

Dlaczego więc 10/10?

Bo to jedyna gra którą przeszedłem ponad 5 razy, samą edycję legendarną przeszedłem 2-3 razy. Światotwórstwo panie. Ten świat jest naprawdę cudowny a świetnie napisane postacie do których po prostu emocjonalnie się przywiązujesz jako gracz to miazga.

Dla mnie to odpowiednik władcy pierścieni od tolkiena, gdy skończysz granie to czujesz pustkę.

I tym są dla mnie gry 10/10. Gry z którymi masz bardzo silną więź emocjonalną a nie obiektywnie najlepsze mechaniki i tak dalej.

#gry #masseffect
tubkas12 - Po latach grania mogę powiedzieć, że mass effect 2 jest moją najbardziej u...
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
jak śmiesz lubić dwójkę, to nic innego jak symulator poradni psychologicznej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@vulcanitu: i woke propaganda, pamiętam jakie były kontrowersje i ból dupska jak wychodziły mass effecty xD
  • Odpowiedz
  • 19
: daję plusa, mimo że sam bym 10/10 nie ocenił, ale szanuję argumentację

@eaxata: kiedyś też bym nie dał, ale jeśli wracasz do czegoś regularnie i mimo że grę znasz prawie na pamięć to i tak wzbudza w tobie silne emocje i mimo że mówisz sobie "przejdę to ostatni raz" to średnio co dwa lata i tak do niej wracasz, to coś jest na rzeczy.

zastanawiałem się co czyni mass effecty takie
  • Odpowiedz
Zresztą pamiętam jakie p-------a ludzie mieli na punkcie tej serii i jak wszystko analizowali

@tubkas12: kiedyś to ogólnie gry bardziej na lore stawiały, popatrz chociażby na tes, przecież to jest świat rozbudowany nie gorzej niż ten tolkienowski, a to jest "tylko" seria gier komputerowych. ME też miał fajne lore, postacie i lokacje, ale w moim odczuciu ta gra straciła bardzo przez liniowość. Gdyby to był taki pełnoprawny otwarty świat z
  • Odpowiedz
  • 2
@eaxata:

The Outer Worlds

Grałem i dobre, ale nie na tyle by przechodzić po kilka razy, jednak w dwójkę na pewno zagram.

A tak to czujesz, że idziesz tym korytarzem jednak i jesteś w jakichś ramach zamknięty cały czas, mimo że tych lokacji jest kilkadziesiąt
  • Odpowiedz
  • 2
@kielbasa_z_majonezem: rozumiem, ogólnie patologią tych czasów jest gadanie, że gry to nie sztuka a coś podobnego do matematyki że da się logicznie udowodnić że gra jest do d--y albo fajna. A grom bliżej do ludzi, czasami kochasz czy lubisz kogoś mimo że nie jest idealny a czasami nie cierpisz właśnie ludzi których logicznie rzecz biorąc powinieneś lubić.

Podobnie jest u mnie z gothiciem - nie lubię tej serii, grałem, zawsze
  • Odpowiedz
@tubkas12: A czy ja napisałem, że ME to g---o? No właśnie ;)
Gothic, hmm... w jedynke nie grałem, ale chyba widziałem u kuzyna,
w dwójkę grałem namiętnie, nawet przeszedłem - ale ostatni akt na cheatach,
bo za długo to wszystko trwało, a Gothic 3 z początku szokował jaki wow super,
ale okazał się drewnem... więc jeśli chodzi o tą serię to mam mieszane uczucia,
ale rozumiem, że taka giera może
  • Odpowiedz
  • 0
ale rozumiem, że taka giera może mieć spory fanbase :)

@kielbasa_z_majonezem: ale co zadziwiające spory fanbase ale głównie w niemczech, polsce i chyba rosji. nawet jak robią tego remake to jest duży nacisk kładziony i na polski dubbing i polskie komunity. na zachodzie gothic jest raczej nierozpoznawalną marką.
  • Odpowiedz
@tubkas12: Podobało mi się kilka momentów, głównie te w cytadeli i końcówka, ale grałem już grubo po latach, i nie bawiłem się tak dobrze jak w jedynce w okolicach premiry, i nie robiło to na mnie takiego efektu wow. Walka, grafika, dubbing - z początku dziwne. Grałem jeszcze w pierwotną wersję.
  • Odpowiedz
  • 0
@kielbasa_z_majonezem:

*P.S. Nie lubię Elder Scrollsów >:(

ja w sumie lubię, ale głównie te nowe paradoksalnie czyli oblivion i skyrim chociaż jestem już zmęczony grami tak mocno opartymi o eksploracje i wątpie że będę chciał grać w nowego eldena jak wyjdzie.

Dla porównania taki Skyrim - 9.3/10 z 35K głosów, a to chyba najpopularniejszy RPG, przynajmniej tak mi się wydaje, więc porównując Gothiki do Elder Scrollsów* to mało kto grał
  • Odpowiedz
ja w sumie lubię, ale głównie te nowe paradoksalnie czyli oblivion i skyrim

@tubkas12: a ja czytający CD-Action w 1996 jako małe dziecko natknąłem się na recenzje i solucje do Daggerfalla i chyba nawet grałem w demko i byłem PODJARANY. ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

i na tym w sumie się skończyło, aż tu nagle w bodajże
  • Odpowiedz