Aktywne Wpisy

Umeraczyk +145
źródło: temp_file3543969600082289633
Pobierz
ChlopoRobotnik2137 +178
Spanko od strony przepompowni gmina Pongau do oceny
#zlomkiemprzezswiat
#zlomkiemprzezswiat
źródło: image_picker_F3B99CF7-BEC0-4419-8310-B2FFD30E2990-38690-0000053F0C7669C3
Pobierz

Jeśli chodzi o dyski to myślałem ST16000NM001G na torki i ST8000NM000A na ewentualny RAID. Czyli 16TB i 2x8TB. SDD odpada, bo za drogie na duże pojemności i nie potrzebuję mieć aż tak szybkich dysków do swoich potrzeb.
Czego chciałbym do nasa:
- dostęp po wifi jak po kablu, Android i Windows*
- możliwość seedowania torrentów
- wykonywania backup co jakiś czas określonych folderów*
- możliwości odtwarzania filmów na tv przez hdmi****
- w przyszłości myślę, że będę myśleć o smart home, ale chciałem zrobić do na lokalnym sprzęcie, nie w sieci, by mieć pełną kontrolę oraz nie być zależnym od widzimisię producentów; nie wiem czy ma to znaczenie
* Czytałem o Tailscale i wydaje się, że spełni moje zapotrzebowanie: 3-5 telefonów i 3 lapki i 3 pcty. Jak rozumiem nie ma znaczenia czy łączymy się po wifi czy po kablu.
Łącznie liczba pozycji będzie wahać się od 250 do 500, różne wagi; łącznie 8TB. Wiem, że na niekiedy przy takiej liczbie torrentów nasy potrafią się blokować. Jednocześnie nie będzie seedowania wszystkich pozycji. Będą one dostępne, ale jednocześnie seedowanych może być 10 pozycji, reszta jest dostępna, ale uT ich nie puszcza, bo sloty są zajęte.
* Jeśli jednak lepiej postawić jakiś mniejszy nas z dwoma miejscami na dyski a do tego podpiąć coś (nie wiem jak to nazwać, drugiego, mniejszego nasa? xD), który by się załączał np. raz na dzień o określonej porze i wykonywał backup konkretnych rzeczy a potem sam się wyłączał/usypiał, to również jest ok.
**** Jeśli to będzie znacznie podnosząca cenę opcja to walić. Podepnę małego kompa z ssd do tv i będę na niego przerzucać pliki z nasa.
No i teraz pytania i upewnienia się, że wszystko rozumiem dobrze:
1. Do Tailscale można podłączać się zarówno w domu (wifi/kabel) jak i z zewnątrz, np. telefonem z sieci mobilnej czy jakiegoś wifi?
2. Czy jest nas, który na którym można zarówno zrobić RAID dla backupów (by mieć większą pewność, że dane nie przepadną) oraz mieć „normalne” dyski, które będą służyły do innych rzeczy?
3. Czy jest możliwość stremowania kilku różnych filmów na kilka różnych urządzeń jednocześnie?
4. Jaki procesor i ile ramu będzie potrzebować taki sprzęt? Zakładam, że torrenty będą najbardziej go obciążać, bo streaming czy backup to nie są hardcorowe rzeczy.
Widziałem rzeczy takie jak AOOSTAR WTR PRO 4 Bay 90T Storage INTEL N100 Nas Mini PC czy też Synology DS220+, ale totalnie nie wiem czy choćby te sprzęty spełnią swoją rolę. A może jednak lepiej postawić coś ala Dell Mini Pc (widziałem kilka postów o Dell Wyse 5070, wiec o coś takiego mi chodzi) i jakiś HDD bay?
#nas #pcmasterrace #komputery #informatyka #siecikomputerowe
Energia do 22W/h z 2xhdd.
Ramu 16. Procesor z 7 lub 8 generacji Intela. Byle nie i3 bo ma tylko 2 rdzenie.