Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elberus: Wyśmienita paralela! Jeśliby postawić obok siebie ten płód, kobietę i dowolną inną osobę i uznać ich za równoprawnych ludzi, to z czego niby wynika ta konieczność poświęcania się kobiety dla płodu? Czy Ciebie ktoś teraz siłą ciągnie żebyś oddał szpik dla dziecka z białaczką? Dlaczego nie? Przecież to dziecko powinno mieć wybór czy che Twój szpik czy nie.
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: wynika z tego, że to za sprawą dobrowolnych i możliwych do przewidzenia w skutkach czynów kobiety płód znalazł się w relacji zależności od drugiego organizmu. Zależoności, której przerwanie skończy się jego śmiercią. W przypadku obcych i przypadkowych "dzieci z białaczką" taka relacja i zależność nie zachodzi.
Gdybym hipotetycznie drugiego człowieka podpiął do swojego organizmu na 9 miesięcy i jeśli jego przedwczesne odpięcie skończy się jego śmiercią, to mówiąc "moje
  • Odpowiedz
Czy Ciebie ktoś teraz siłą ciągnie żebyś oddał szpik dla dziecka z białaczką?

@swiadomy_anakolut: Ale to nie ja spowodowałem, że dziecko potrzebuje szpiku. I jest też taka różnica, że jak nic nie zrobisz z dzieckiem z białaczką to umrze, a jak nic nie zrobisz z płodem, to zwykle rozwinie się w zdrowe dziecko.
  • Odpowiedz
Czemu niby nie czujesz się zobligowany ratowwać go kosztem swojego zdrowia

@swiadomy_anakolut: Tak samo jak nie jesteś zobligowany ratować bezdomnych z dworu kosztem miejsca w twoim domu. A chyba nie chcesz żeby bezdomni umierali z zimna na dworze.
  • Odpowiedz