Wpis z mikrobloga

@LZBNZ @kwanty Panowie posiadam C-Maxa z 2016 roku, 1.5 ecoboost 150 km. Świetny samochód, zawieszenie rzeczywiście rewelacyjne, w końcu to płyta podłogowa Focusa. Spalanie mniejsze mam, a jeszcze żona jeździ. Musisz mieć ciężką nogę, albo zakorkowane miasto. Wcześniej miałem Fiestę MK7, 1.4 bodajże 92 konie, następny samochód też ma być Ford, ale niestety nic nowego fajnego dla rodziny nie robią teraz...
  • Odpowiedz
Panowie posiadam C-Maxa z 2016 roku, 1.5 ecoboost 150 km. Świetny samochód, zawieszenie rzeczywiście rewelacyjne, w końcu to płyta podłogowa Focusa. Spalanie mniejsze mam, a jeszcze żona jeździ. Musisz mieć ciężką nogę, albo zakorkowane miasto.

@katolewak: Dużo mniejsze masz spalanie? Mam mieszany tryb czasami przez pół tygodnia tylko dowożę dzieciaki do szkoły (blisko) a przez kolejne dojeżdżam do miasta (~10km w jedną stronę) i jak naprawdę się uprę to jestem
  • Odpowiedz
@kwanty: ja mam 1.0 ecoboost i spalanie 5,5 litra XD Ale jeżdżę tylko 15 km do pracy 60 na godzine i z powrotem. Jedne światła po drodze. Także po prostu wyjeżdżam z domu i pyrkam sobie na czwórce lekko ponad 2 tyś obrotów.
  • Odpowiedz
@kwanty zrobię test w najbliższych tygodniach, żeby nie opierać się jedynie na komputerze. Sam mam dalej do pracy ok. 17-18 km, ale jadę nie przez centrum tylko dookoła miasta i nie stoję dużo dużo na światłach, raczej płynna jazda.
  • Odpowiedz
@katolewak: W moim c-maxie komputer notorycznie kłamie :-/ Zaniża mocno spalanie, często o więcej niż 1 l/100km. Ja robię krótsze trasy i w części przez miasto co wymaga co najmniej kilkukrotnego zatrzymania ale nie są to trasy gdzie 15 minut stoję w korku, raczej płynna jazada + kilka minut postoju.

Widzę po wskazaniach komputera, że przy ruszaniu/przyspieszaniu, zwłaszcza przy niskich obrotach spalanie leci do 50 l/100km. Nie wiem na ile
  • Odpowiedz
@kwanty coś za coś wiadomo. Ojciec mój ma Hyundai i30 bodajże 1.4 silnik to mi osobiście pasuje jednak Ford z naszym silnikiem, kręci fajnie od dołu. Y ojca w Hyundaiu trzeba go wysoko kręcić. Może ford się obudzi, teraz fiat się obudził i jednak do 500 będzie montować benzyniaki, a nie jak dotychczas elektryczne
  • Odpowiedz