Wpis z mikrobloga

@konstanty400: Wspomnisz moje słowa, ale za niedługo w Polsce będą praktyki w IT, swego rodzaju praca gdzie Junior będzie musiał płacić firmie np. przez rok czasu, za to że ma możliwość zdobywać doświadczenie w IT. W Indiach tak już jest w niektórych regionach.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: jaka regulowana, tam tez masz wolny rynek, bo musisz walczyc z tysiacami innych mecenasow z calej polski o ile nie robisz jakichs mega niszowyhch tematow typu obsluga prawna wypadkow w niemczech spowodowanych jazda pod wplywem multipla 2002 w gazie. w dodatku dochodzi ci jeszcze abonament do samorzadu na poziomie nwm czy nie ze 100zl z hakiem na miesiac xD a z tego samorzadu oczywiscie wuja masz.

tak, adwokaci potrafia
  • Odpowiedz
@katopa:
No nie wiem, ale np. żeby być notariuszem musisz mieć licencje. Programistą może być każdy. Jak kupowałem mieszkanie stary, to byłem u notariusza w jego kancelarii to normalnie wszędzie marmury były, ledy, kobieta na recepcji, a typ podjechał Lexusem RX350h. Pamiętam do teraz bo sprawdzałem model i ogromne na mnie to wtedy wrażenie zrobiło, że ten gość musi być konkretny i sporo zarabiać.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: w praktyce notariuszem bedzie ci zostac ciezej niz programista teraz. musisz przejsc przez studia (tu powiedzmy ze jeszcze cie starzy utrzymywali), ale potem jeszcze musisz przesjc przez aplikacje notarialna, czyli klejne 3,5 roku. a teraz jeszcze znajdz na ten czas kogos kto cie zatrudni zeby sobie konkurencje robic, nie mowiac juz o godnych zarobkach. i tak, dobijasz do okolic 30 NIE MAJAC NICZEGO poza skonczonym kierunkiem, nie masz nawet
  • Odpowiedz
@katopa: Z kolei jak zostaniesz takim notariuszem to jesteś ustawiony do emerytury. A programista? Ja mam 7 lat doświadczenia i martwię się co dalej.

@Ksiega_dusz: To jeszcze się dowiedz dlaczego tych notariuszy jest tylko tyle ile widzisz zamiast jak żabek na ulicy.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: W skrócie jest tam duża konkurencja i luksusowym autem to podjeżdża właściciel kancelarii, a nie zwykły notariusz. Układy mocno potrzebne, żeby zarabiać przyzwoicie.
  • Odpowiedz
Z kolei jak zostaniesz takim notariuszem to jesteś ustawiony do emerytury

@Ksiega_dusz: a jak duże jest zapotrzebowanie na notariuszy w Polsce? Nie oszukujmy sie, żeby zostać notariuszem i to jeszcze we własnej, renomowanej firmie to trzeba mieć albo dużo szczęścia albo dobre plecy
  • Odpowiedz