Wpis z mikrobloga

Pan @mug3n w gorących zadał interesujące pytanie o źródła pochodzenia majątku rodzinnego. W komentarzach sporo jest interesujących kwestii związanych z tym, jakie są przyczyny dosyć ograniczonego majątku w Polsce.
Czytając to wszystko zaczęło mnie jednak interesować, czy coś się w tym względzie poprawiło. Jeśli umrzesz (wersja dla małżeństw: wspólnie z żoną) to jaki majątek netto (po spłacie kredytów i innych zobowiązań) przekażesz swoim spadkobiercom?
#pieniadze #ekonomia #gielda

Jaki majątek netto przekażesz swoim spadkobiercom?

• Mniej niż zero, czyli odziedziczą długi 21.0% (41)
  • 0-10 tys. zł 8.7% (17)
  • 50-100 tys. zł 3.6% (7)
  • 100-300 tys. zł 6.7% (13)
  • 300-500 tys. zł 7.7% (15)
  • 500 tys. - 1 mln zł 13.8% (27)
  • 1-2 mln zł 13.8% (27)
  • powyżej 2 mln zł 24.6% (48)

Oddanych głosów: 195

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jakie są przyczyny dosyć ograniczonego majątku w Polsce.

@miekki_am: Wykasowywanie majątku co 40 lat zaborami, powstaniami, przegraną wojną, komunizmem itd. Nie mieliśmy czasu na zadziałanie procentu składanego.

Jeśli umrzesz (wersja dla małżeństw: wspólnie z żoną) to jaki majątek netto (po spłacie kredytów i innych zobowiązań) przekażesz swoim spadkobiercom?

@miekki_am: Jeśli umrę dzisiaj czy gdy umrę śmiercią naturalną za kilkadziesiąt lat?
  • Odpowiedz
@miekki_am: ciekawe pytanie. W moim przypadku odpowiedź jest właściwie gdybaniem i pewnymi założeniami z racji na to, że nie planuję szybko umierać(rocznik 96). Dorosłe życie rozpocząłem z niczym. Żona podobnie. Można założyć, że jeszcze 3 lata temu nasz majątek wynosił kilka tysięcy. Teraz(zależnie, jak liczyć wartość naszego mieszkania) zbliżamy się z wartością netto do pół miliona. Oboje intersujemy się finansami, dobrze zarabiamy, oszczędzamy, inwestujemy i przede wszystkim, mało wydajemy na
  • Odpowiedz
@miekki_am:
Nie chcę niż zostawiać po sobie. Mam nadzieję, że uda mi się większość wydać przed śmiercią, a nieruchomośc spieniezyc
  • Odpowiedz
@miekki_am: "jakie są przyczyny dosyć ograniczonego majątku w Polsce."

Okupacja Polski przez kondominium (tu niech sobie wygoglujcie co powiedział Braun).
Do tego pranie mózgu Polakom i promowanie głupoty (od pokoleń). Rozpijanie społeczeństwa połączone z tanią rozrywkę.
Tania rozrywka powoduje pustkę którą zapewniają zakupy w zagranicznych marketach i sklepach. Resztę oddadzą w podatkach.
  • Odpowiedz
Jeśli umrzesz (wersja dla małżeństw: wspólnie z żoną) to jaki majątek netto (po spłacie kredytów i innych zobowiązań) przekażesz swoim spadkobiercom?

@miekki_am: zamierzam przekazać dokładne zero pomimo posiądania majątki z górnych widełek tego co wstawiłeś - jestem za brzydki i za nudny na posiadanie potomowstwa, a nie mam zamiaru przekazywac niczego dalekiej rodzinie czy temu państwu
  • Odpowiedz
@miekki_am: pytanie trochę od czapy albo do bardzo wąskiego grona osób, jako że mam 26 lat i dopiero planuje w tym roku począć potomka to moja odpowiedź kompletnie nie ma sensu. Ja nie wiem czy przeżyje kolejne 4 lata
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:

Wykasowywanie majątku co 40 lat zaborami, powstaniami, przegraną wojną, komunizmem itd. Nie mieliśmy czasu na zadziałanie procentu składanego.

Wszystkiego nie da się tak wytłumaczyć. Przede wszystkim nie ma kultury rodzinnych firm.
  • Odpowiedz
Wszystkiego nie da się tak wytłumaczyć. Przede wszystkim nie ma kultury rodzinnych firm.

@PiotrFr: Brak kultury mieszczańskiej to sięga jakieś 800 lat wstecz, gdy na zachodzie przejechała dżuma, rozwaliła strukturę społeczną i wymogła reformy społeczne który zwiększyły wartość pracy własnych rąk i pozwoliła gromadzić mentalny kapitał, to na wschodzie dzięki brakowi dżumy nastąpiła petryfikacja stanu zastanego i dzięki dużej liczbie tanich wyrobników pozwoliło rozkwitnąć takiej Polsce czy Moskwie - w tych
  • Odpowiedz