Wpis z mikrobloga

#gielda Mam pytanie odnośnie podatku od akcji: zainwestowałem w coś, mam parę zł zysku chcę sprzedać i od razy kupić inne akcje (albo te same jak cena spadnie) Czy wtedy od razu naliczają mi podatek? czy dopiero jak bym sprzedał na stałe? Bo jeszcze nie płaciłem podatku (na giełdzie jestem dopiero od kilku miesięcy, a niedługo poborcy podatkowi będą chodzić we wsi po chałupach)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lapagapa: sprzedaż akcji generuje od razu zobowiązanie podatkowe. Nie ważne czy kupisz kolejne akcje czy wypłacisz kasę z konta maklerskiego. W następnym roku dostajesz PIT-8C z biura maklerskiego z dwoma pozycjami: (1) przychód (2) koszt uzyskania przychodu. 1 - 2 to Twój zysk lub strata. Od zysku płacisz 19% podatku, stratę możesz sobie odliczyć w kolejnych latach.
  • Odpowiedz
@banzi: dlatego często ludzie sprzedają akcje z końcem roku i kupują na nowo po nowym roku. Zwłaszcza sprzedają kiedy wcześniej zarobili na sprzedaży a teraz są na stracie.
  • Odpowiedz
  • 0
@SmartCheetah gdzieś spotkałem się z opinią, że trzeba uważać bo skarbówka może uznać to za unikanie podatku (co jest w sumie prawdą) ale z drugiej strony jest sporo ludzi co zajmują się day tradingiem i czemu nie podciągnąć to pod to
  • Odpowiedz