Wpis z mikrobloga

#programowanie #gielda #programista15k
Mając do wybory walutę kontraktu: USD, EUR, GBP, którą byście wybrali? Ja mam trochę funtów uzbieranych z poprzedniej roboty, więc GBP raczej wykluczam i skłaniałbym się ku EUR, ale może są jakieś powody, żeby tego nie robić?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yahoo_: EUR, bo to jest waluta która będzie używana przeze mnie z największym prawdopodobieństwem jakieś wakacje wyjazdy i być może w przyszłości wejście polski do strefy euro. Polska na pewno kiedyś wejdzie pytanie tylko kiedy czy za 5-10 lat czy za 30.
  • Odpowiedz
  • 0
@amadeus_czest: akurat Trump chce niby osłabiać USD, żeby wzmocnić eksport. Z drugiej strony zapowiada różne ruchy, które wg ekspertów będą dolara umacniały. Czort wie. Euro chyba bardziej stabilne :/
  • Odpowiedz
@Fattek: To jest dobra rada ale IMO nie najlepsza - zarabiam w USD i EUR. Miesięcznie wymieniam połowę dochodu na PLN a reszta zostawiam po 25% w USD i 25% EUR. Co to mi daje? Jak kurs idzie do góry np teraz USD to mogę więcej wypłacać z tego koszyka więc zyskuję na kursie. Jak waluty idą w dół to wtedy mam koszyk z PLN - lokaty, obligacje roczne które
  • Odpowiedz
@Yahoo_: Ja bym wybrał walutę, która jest główną walutą w firmie. Wtedy wiesz na bieżąco ile kosztujesz firmę i łatwiej negocjować podwyżki (zwłaszcza że firma nie musi uwzględniać ryzyka walutowego).
No chyba że firma z którą podpisujesz kontrakt to moloch dla którego nie ma to kompletnie znaczenia. To wtedy pewnie bym wybrał EUR ze względu na największą korelację z PLN. W niektórych polskich bankach nawet możesz brać kredyt (np. hipoteczny)
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Np. Alior Bank: https://www.aliorbank.pl/dodatkowe-informacje/pomoc/pytania-i-odpowiedzi/jaka-jest-oferta-kredytu-hipotecznego-w-alior-banku.html

Osobom uzyskującym dochody w walutach EUR, Alior Bank oferuje kredyty hipoteczne na cel mieszkaniowy w walucie EUR.

Chociaż teraz widzę, że nie uznają już zysków z JDG. W 2023 pytałem w ich oddziale, to mówili że nie jest to problemem.

No ale tak czy owak, prędzej się zdziała coś mając przychód w EUR niż innych walutach.
  • Odpowiedz