Wpis z mikrobloga

Czy na lotniskach w europie zawsze przechodzi się przez strefę przy lądowaniu? jak miałem przesiadki we Włoszech czy Hiszpanii to chyba zawsze przechodziłem przez terminal i nie musiałem na nowo przechodzić security ale czy tak jest zawsze? jak ląduje na Chopina to mam wrażenie ze zawsze jestem tam na dole przy przylotach (czy tam można wejść na górę na bramki)? Pytanie mam takie, bo będę miał przesiadkę z Porto w Bazylei i zastanawiam się czy przewiozę wino, które kupie w strefie w Porto. Czy będę musiał przechodzić security, czy nie? Kiedyś coś czytałem, że rzeczy ze strefy są tak zapakowane, że nie powinno być problemów.
#samoloty #latanie #podrywajzwykopem #podroze
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
MIEDZYLADOWANIU

@gorzki99: chociaż, może źle napisałem, bo nwm czy to się międzylądowanie nazywa, ale po prostu lecę z Porto do Bazylei i stamtąd do Warszawy. (różni przewoźnicy)
  • Odpowiedz
@agsbajahs: Mimo ze "pare" lotnisk mam zaliczonych to na chopina bylem raz. I to bez miedzyladowania tylko wylot a potem przylot.

Ale ogolnie to takie jest zalozenie miedzyladowania ze nie opuszczasz strefy. Oczywiscie ze mozesz jak chcesz bo nikt CI nie broni (chyba bo jakos nigdy nie testowalem bo nie mialem potrzeby).

Ale mielismy dokladnie ta sama sytuacje co opisujesz. Wracalismy z portugalii do polski z miedzyladowaniem we frankfurcie. I
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: właśnie zawsze wszędzie byłem w strefie, ale na tym Chopinie jakoś dziwnie mnie zawsze podłączali bo albo busem jechaliśmy na dół do odbioru bagażu albo przez rękaw jakoś górą się przechodziło i boczną klatką do odbioru bagażu xD musze sprawdzić na necie jak jest na lotnisku w Bazylei
  • Odpowiedz
@agsbajahs: Poza schengen zawsze przechodzisz dodatkowo security, ale w schengen już niekoniecznie. Czyli np. przy locie Warszawa - Paryż - Brazylia, kontrolę masz tylko jedną w Warszawie, ale w drodze powrotnej masz już zarówno w Brazylii jak i w Paryżu.
  • Odpowiedz