Aktywne Wpisy
dexter1213 +98
#kukurydzadextera #budujzwykopem #budowadomu #chwalesie
Siema Wykopkowicze i Wykopkowiczanki( ͡° ͜ʖ ͡°) Wjeżdża kolejny update statusu budowy - tym razem działo sie dużo, więc i wpis będzie długi. Tl;dr Mamy dokoksowane SSO XD
Więc może napisze po kolei co się działo , w punktach - łatwiej będzie mi się odnaleźć w
Siema Wykopkowicze i Wykopkowiczanki( ͡° ͜ʖ ͡°) Wjeżdża kolejny update statusu budowy - tym razem działo sie dużo, więc i wpis będzie długi. Tl;dr Mamy dokoksowane SSO XD
Więc może napisze po kolei co się działo , w punktach - łatwiej będzie mi się odnaleźć w
źródło: IMG_0162
Pobierz
wybryk_natury +205
Kakałko z Misią #pokazkota #misiafanclub
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

#nieruchomosci
tl;dr OP nie wie, czy się zaraz nie sfrajerzy i nie zostanie gwiazdą tagu.
Pytanie na serio, z anonima, bo nie chce być tutaj potem szykanowany, a udzielam się na innych tagach tematycznych. A wiem, jaki klimat wobec kupujących panuje na tagu.
Niedługo rodzi mi się dziecko. Obecnie mieszkamy na 45m2 (bezkosztowo, mieszanie siostry) i już nam ciasnawo, bez bobasa. W związku z tym szukamy lokum.
Znaleźliśmy 80m2, 4 pokoje na najwyższym piętrze w Krakowie, rynek pierwotny. Niedaleko do tramwaju, ale dobre 3-4 km od centrum. Układ taki, jaki chcemy. Generalnie spełnia warunki docelowego lokum, chyba, że kiedyś dorobilibyśmy się domu.
Teraz do sedna, po ciężkich targach udało się zbić do 12500 zł/m2. Stać nas na kredyt (nie będzie pod korek zdolności, 20% wkład własny), ale i tak rata to blisko 30% dochodów netto, więc dosyć odczuwalna. Z jednej strony mieszkania tanieją, a kredyt jest teraz cholernie drogi. Z drugiej to mieszkanie nie ma być inwestycja, tylko względnie docelowym lokalem.
Czy pchanie się w to jest obecnie idiotyzmem? Czy serio zakładając naprawdę pesymistyczny scenariusz jest szansa w top5 na spadki rzędu 20-30% na pierwotnym? Jestem bardzo zapobiegliwy i już rozkminiam, co gdybyśmy musieli sprzedać mieszkanie i wyjść z kredytu.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Blisko do przedszkola?
Duża winda, że zmieści się wózek z dzieckiem?
Jest w okolicy jakiś park, aby wyjść z wózkiem?
Jak z parkingiem? Jeżeli podziemny, to czy wejdzie większy samochód? Taki co łatwo będzie można zapakować wózek?
Są tam pary z dziećmi? Łatwiej o
@mirko_anonim: w takim wypadku to ne ma się co zastanawiać że za pół roku bedą tańsze o 500zł/m2 czy coś, kup[ujesz dla siebie i będziesz pewnie w tym mieszkał kilkanaście/kilkadziesiąt następnych lat.
@mirko_anonim: przecież nie macie gdzie mieszkać z dzieckiem. na takie dywagacje możesz sobie pozwolić, gdy planujesz kolejną/większą nieruchomość, mając zabezpieczone swoje potrzeby.
@mirko_anonim: nie, skoro to konsumpcja. W konsumpcji nie liczymy ROI stopy zwrotu w kontekście zwrotu z ETF All-w-dupe, tylko czy nas na konsumpcję stać i czy jest w tym wypadku potrzebna/przyjemna.
Jest?
@Yuri_Yslin: teoretycznie mieszkanie siostry nadal dostępne, ona jeszcze ze
Koleżanka kupiła w Krzeszowicach, ale jak mówię - dojazd mega dobry. Jak sobie kupisz w Wieliczce/Zielonki/Zabierzów/Krzeszowice itd. to praktycznie jakbyś mieszkał w Kraku, wydaje mi się, że kilkanaście lat i Kraków i tak wchłonie te miejscowości. Mam znajomych z Opatkowic, oni twierdzą, że pochodzą ze wsi pod Krakowem, a już u kilku deweloperów
@mmmz nie kazdy moze chciec mieszkac w domu, pisze z wlasnego doswiadczenia. przy dzieciach wygodniej mieszka sie w miescie(oczywiscie zakladajac ze ma sie odpowiedni metraz).
Ja jako dzieciak mieszkałam w mieście i żałuję, że nie mieszkaliśmy w domu. Jedyny plus to dużo dzieciaków na osiedlu, ale z dzisiejszej perspektywy - z
@borjaki: Ale przecież Ty chciałeś, tylko kupiłeś za śmieszne pieniądze olbrzymie mieszkanie w zajebistym miejscu i nie masz w sumie żadnego parcia na to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pomyśl, że nie mieszkasz na Bemowie koło Metra, tylko na osiedlu Derby, Twoje mieszkanie jest 2x mniejsze (albo 3x) i na dodatek dałeś za nie sporo kasy. Mając taką perspektywę i dzieci
@borjaki: No ja mam 37, nie mam nawet połowy Twoich zarobków (nie IT niestety) i planuje drugi dom w Waw budować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale ja lubiłem budowę, więc mnie to jara