Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, czy urząd skarbowy komunikuje się z wami przez email?

Przez platformę e-podatki składałem deklaracje darowizny sd-z2, przed upływem 6 msc od zaistnienia okoliczności, w związku z otrzymaniem darowizny od rodzica przekraczającej I próg podatkowy. No i bodajże 4 msc po otrzymaniu przelewu na konto zalogowałem się ponownie na portal podatkowy, a tam info, że wniosek jest błędny i należy skontaktować się z urzędem. Od razu zadzwoniłem na krajową infolinię US (bo niechętnie płaciłbym podatek 20%) i tam miła konsultantka wytłumaczyła mi, iż każdy wniosek, niepodjęty i nierozpatrzony przez urzędnika będzie wisiał w systemie z takim statusem i liczy się data wypełnienia wniosku, który na pierwszy rzut oka wygląda poprawnie (mam tą rozmowę nagraną).

Obecnie mija 6 miesiąc, wniosek z tym statusem dalej sobie wisi, ze mną nikt się nie kontaktował (mimo dodania do wniosku adresu email oraz nr telefonu), a już za chwilę pojawi się problem, czy tą "nierozliczoną" darowiznę należy wykazać w PIT...

Chyba znowu czeka mnie telefon na infolinię ehhh.

#podatki #urzadskarbowy #finanse #pieniadze
wołam @potrzebie , bo znasz sie chyba troche na tych podatkach

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: kilka razy w życiu składałem SD-Z2 i za każdym razem gdzieś po 5 miesiącach dzwonił ktoś z lokalnego US, że fajnie, że mają deklarację, ale skoro był to przelew na konto to potrzebują jeszcze potwierdzenie przelewu z banku i żebym dostarczył, bo przez e-podatki nie można dodać załącznika do SD-Z2.

Skontaktuj się z lokalną skarbówką, tam jest dział/osoba od darowizn.

już za chwilę pojawi się problem, czy tą "nierozliczoną"
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Miałem taką sytuację, ten wniosek wypełniany online jest "trochę" źle skonstruowany - nie ma tam możliwości wrzucić załącznika xD Po kontakcie z urzędem (wysyłałem pismo ogólne z tej samej strony z opisem jakiego wniosku/sprawy się tyczy), zadzwoniła urzędniczka aby kolejnym pismem ogólnym wysłać jej potwierdzenie otrzymanego przelewu darowizny. Po dwóch dniach już było oznaczone jako przyjęte.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @OsSikorskiego: @Jrammy
kurde, teraz nie jestem pewny, bo czasami mam kilka nieodebranych połączeń, nie na każdy oddzwaniam, bo zazwyczaj jest to jakiś spam, albo roboty AI. Co w przypadku nieodebrania połączenia z US? Piszą na emaila??

Czy już lepiej z góry założyć, że nawaliłem i umówić wizytę stacjonarną w US przez internet i pójść tam z tym potwierdzeniem
  • Odpowiedz