Z minuty na minute przestała mi działać kamerka wbudowana w nowym laptopie. Przełączałem się z jednego calla na drugi, a jednym działała, a na drugim już świeciła, że jest niedostępna. Nie działa po resetach, przełączaniu kont windows, więc nie blokuje jej żadna aplikacja.
1. Pacjent: MSI Stealth A16, Win 11 2. Sprawdziłem już masę poradników, podjęte kroki: - sprawdzilem czy to nie fizyczna blokada xD (przynajmniej na wbudowanej zaślepce kamery) - sprawdziłem czy aplikacje mają uprawnienia, ustawienia prywatności etc. - sprawdzałem czy nie ma aktualizacji - dawałem diagnostykę systemową, resetowałem ustawienia aplikacji aparat - nie ma dedykowanego sterownika od MSI do kamery - w menadżerze urządzeń kamery domyślnie widać (trzeba dać pokaż ukryte) i system twierdzi, że jest odłączona, ale nic z tym nie moge zrobić, czuję że tu jest pies pogrzebany ale nie wiem co dalej:
@Iudex: Dawno temu jak miałem jakiś problem z czymś w komputerze to klikałem usuń czy tam odinstaluj urządzenie a później klikałem wyszukaj nowy sprzęt ( czy jakoś tak).
@Iudex: Z głupich rzeczy, ale dzisiaj miałem przypadek laptopa w którym ponowne uruchomienie (nie wyłączenie i później włączenie) rozwiązało problem z brakiem wykrycia wbudowanej karty dźwiękowej. Windows z domyślnym szybkim rozruchem potrafi conieco popierdzielić.
Możliwe że potrzeba niż jeden cykl ponownego uruchomienia, ale jak ktoś woli mieć spokój z tą częścią systemu, to może wyłączyć szybki rozruch. Jak komuś nie robi różnicy czy od wciśnięcia przycisku ekran logowania ma w ~7 sekund czy
@Iudex: Jeszcze jedna możliwość (zwłaszcza jak to laptop). Jak masz uprawnienia, to w menadżerze urządzeń usunąć urządzenia kontrolera USB (zwłaszcza SuperSpeed czy xHCI) i wymusić ponowne wykrycie urządzeń lub zrestartować PC/laptopa.
Windows ma taką przypadłość, że jak reinstalujesz urządzenie USB, to z ponową instalacją podpiera się starym configiem sterownika. Jak wywalisz "szczebelek wyżej" (czyli kontroler), to "dla niższych szczebelków" (podłączonych do kontrolera) ma zwyczaj używać czystych (defaultowych)
@Gieekaa Nie, nic nie wykrywa właśnie. @sirpingus Resetów było multum już, pełne wylaczenia też. Laptop nówka, nigdy nawet usb to niego nie było podłączone xD 3 dzień na nim pracuję może, najpierw na spokojności przez święta sobie wszystko pokonfigurowałem, a teraz się zesrało w trakcie używania.
Co prawda w tym samym czasie grzebałem też w ustawieniach nVidii coś i tam też jakiś update poszedł i takie tam, więc równie dobrze może być to, ale tak czy siak poszło w końcu. Cały dzień się z tym pałowałem! W dzieciach Ci będzie wynagrodzone mironie.
Z minuty na minute przestała mi działać kamerka wbudowana w nowym laptopie. Przełączałem się z jednego calla na drugi, a jednym działała, a na drugim już świeciła, że jest niedostępna. Nie działa po resetach, przełączaniu kont windows, więc nie blokuje jej żadna aplikacja.
1. Pacjent: MSI Stealth A16, Win 11
2. Sprawdziłem już masę poradników, podjęte kroki:
- sprawdzilem czy to nie fizyczna blokada xD (przynajmniej na wbudowanej zaślepce kamery)
- sprawdziłem czy aplikacje mają uprawnienia, ustawienia prywatności etc.
- sprawdzałem czy nie ma aktualizacji
- dawałem diagnostykę systemową, resetowałem ustawienia aplikacji aparat
- nie ma dedykowanego sterownika od MSI do kamery
- w menadżerze urządzeń kamery domyślnie widać (trzeba dać pokaż ukryte) i system twierdzi, że jest odłączona, ale nic z tym nie moge zrobić, czuję że tu jest pies pogrzebany ale nie wiem co dalej:
Jakieś pomysły?
Adobe readera też przeinstalowałem xD
#komputery #support #windows #laptopy
źródło: Zrzut ekranu 2025-01-07 125441
Pobierz@farbowanylisek: Jak?
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@Iudex: Nie pojawiło ci się jakieś nieznane urządzenie?
Windows z domyślnym szybkim rozruchem potrafi conieco popierdzielić.
Możliwe że potrzeba niż jeden cykl ponownego uruchomienia, ale jak ktoś woli mieć spokój z tą częścią systemu, to może wyłączyć szybki rozruch.
Jak komuś nie robi różnicy czy od wciśnięcia przycisku ekran logowania ma w ~7 sekund czy
Jak masz uprawnienia, to w menadżerze urządzeń usunąć urządzenia kontrolera USB (zwłaszcza SuperSpeed czy xHCI) i wymusić ponowne wykrycie urządzeń lub zrestartować PC/laptopa.
Windows ma taką przypadłość, że jak reinstalujesz urządzenie USB, to z ponową instalacją podpiera się starym configiem sterownika.
Jak wywalisz "szczebelek wyżej" (czyli kontroler), to "dla niższych szczebelków" (podłączonych do kontrolera) ma zwyczaj używać czystych (defaultowych)
Laptop nówka, nigdy nawet usb to niego nie było podłączone xD
3 dzień na nim pracuję może, najpierw na spokojności przez święta sobie wszystko pokonfigurowałem, a teraz się zesrało w trakcie używania.
https://pl.msi.com/Laptop/Stealth-A16-AI-plus/support?sub_product=Stealth-A16-AIplussign-A3HVEG#driver
https://www.msi.com/Laptop/Stealth-16-AI-Studio-A1VX/support?sub_product=Stealth-16-AI-Studio-A1VHG#driver
Co prawda w tym samym czasie grzebałem też w ustawieniach nVidii coś i tam też jakiś update poszedł i takie tam, więc równie dobrze może być to, ale tak czy siak poszło w końcu. Cały dzień się z tym pałowałem! W dzieciach Ci będzie wynagrodzone mironie.
1. Problemem jest konflikt sterowników - jakaś aplikacja co chwile blokuje dostęp do części sterowników.
2. Można to wykryć poprzez czysty rozruch systemu: https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/jak-wykona%C4%87-czysty-rozruch-w-systemie-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd
- zostają nam w nim tylko aplikacje MS
- jeśli wówczas nie występuje konflikt i wszystko działa, to znaczy, że jakaś aplikacja