Wpis z mikrobloga

Mirko IT Support, pomocy ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

Z minuty na minute przestała mi działać kamerka wbudowana w nowym laptopie. Przełączałem się z jednego calla na drugi, a jednym działała, a na drugim już świeciła, że jest niedostępna. Nie działa po resetach, przełączaniu kont windows, więc nie blokuje jej żadna aplikacja.

1. Pacjent: MSI Stealth A16, Win 11
2. Sprawdziłem już masę poradników, podjęte kroki:
- sprawdzilem czy to nie fizyczna blokada xD (przynajmniej na wbudowanej zaślepce kamery)
- sprawdziłem czy aplikacje mają uprawnienia, ustawienia prywatności etc.
- sprawdzałem czy nie ma aktualizacji
- dawałem diagnostykę systemową, resetowałem ustawienia aplikacji aparat
- nie ma dedykowanego sterownika od MSI do kamery
- w menadżerze urządzeń kamery domyślnie widać (trzeba dać pokaż ukryte) i system twierdzi, że jest odłączona, ale nic z tym nie moge zrobić, czuję że tu jest pies pogrzebany ale nie wiem co dalej:

Jakieś pomysły?

Adobe readera też przeinstalowałem xD

#komputery #support #windows #laptopy
Iudex - Mirko IT Support, pomocy ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚

Z minuty na minute przestała m...

źródło: Zrzut ekranu 2025-01-07 125441

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Iudex: Dawno temu jak miałem jakiś problem z czymś w komputerze to klikałem usuń czy tam odinstaluj urządzenie a później klikałem wyszukaj nowy sprzęt ( czy jakoś tak).
  • Odpowiedz
Miałem dwie kamery, jedną usunąłem, ale tej co zniknęła dalej nie znajduje xD

@Iudex: Nie pojawiło ci się jakieś nieznane urządzenie?
  • Odpowiedz
@Iudex: Z głupich rzeczy, ale dzisiaj miałem przypadek laptopa w którym ponowne uruchomienie (nie wyłączenie i później włączenie) rozwiązało problem z brakiem wykrycia wbudowanej karty dźwiękowej.
Windows z domyślnym szybkim rozruchem potrafi conieco popierdzielić.

Możliwe że potrzeba niż jeden cykl ponownego uruchomienia, ale jak ktoś woli mieć spokój z tą częścią systemu, to może wyłączyć szybki rozruch.
Jak komuś nie robi różnicy czy od wciśnięcia przycisku ekran logowania ma w ~7 sekund czy
  • Odpowiedz
@Iudex: Jeszcze jedna możliwość (zwłaszcza jak to laptop).
Jak masz uprawnienia, to w menadżerze urządzeń usunąć urządzenia kontrolera USB (zwłaszcza SuperSpeed czy xHCI) i wymusić ponowne wykrycie urządzeń lub zrestartować PC/laptopa.

Windows ma taką przypadłość, że jak reinstalujesz urządzenie USB, to z ponową instalacją podpiera się starym configiem sterownika.
Jak wywalisz "szczebelek wyżej" (czyli kontroler), to "dla niższych szczebelków" (podłączonych do kontrolera) ma zwyczaj używać czystych (defaultowych)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Gieekaa Nie, nic nie wykrywa właśnie. @sirpingus Resetów było multum już, pełne wylaczenia też.
Laptop nówka, nigdy nawet usb to niego nie było podłączone xD
3 dzień na nim pracuję może, najpierw na spokojności przez święta sobie wszystko pokonfigurowałem, a teraz się zesrało w trakcie używania.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gieekaa: Kierowniku, życie uratowane. Gra i buczy, taki ster zainstalowałem:
https://www.msi.com/Laptop/Stealth-16-AI-Studio-A1VX/support?sub_product=Stealth-16-AI-Studio-A1VHG#driver

Co prawda w tym samym czasie grzebałem też w ustawieniach nVidii coś i tam też jakiś update poszedł i takie tam, więc równie dobrze może być to, ale tak czy siak poszło w końcu. Cały dzień się z tym pałowałem! W dzieciach Ci będzie wynagrodzone mironie.
  • Odpowiedz
  • 1
@Iudex: Dobra, dla tych, którzy odkopią tego posta po latach: ROZWIĄZANIE.

1. Problemem jest konflikt sterowników - jakaś aplikacja co chwile blokuje dostęp do części sterowników.
2. Można to wykryć poprzez czysty rozruch systemu: https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/jak-wykona%C4%87-czysty-rozruch-w-systemie-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd
- zostają nam w nim tylko aplikacje MS
- jeśli wówczas nie występuje konflikt i wszystko działa, to znaczy, że jakaś aplikacja
  • Odpowiedz