Wpis z mikrobloga

Jak wpis @Aeciatko tyle osób zainteresował, to ja wrzucę swoje 3 grosze będąc posiadaczem identycznego przybytku już 2 lata ale z perspektywy zakończenia budowy oraz użytkowania ( ͡° ͜ʖ ͡°) W sumie i tak miałem to w planach

Podpisałem umowę 03.05.2021, dom postawili 15.11.2021, wprowadzenie było 01.04.2022, czyli 11 miesięcy od decyzji o budowie, po pełne zamieszkanie (wszystkie meble, kuchnia, sprzęty, ułożone rzeczy w szafkach). To tak w ekspresie. Kupowałem dom szybciej, więcej sam dom kosztował 429900 wersja bez antresoli z PV (https://sendomsmart.pl/oferta - wersja Comfort+) wrzucam link bo tych domów to jak grzybów po deszczu, stawiają ok. 50 w miesiącu od prawie 4 lat w tych wersjach, więc duża szansa, że jakiś mijaliście ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Łączne koszty bez działki i trawnika, wiaty, kostki, z ogrodzeniem i bramą wyszły ~750k. Mogę później wrzucić więcej info, bo jakieś tam Excele z budowy zachowałem.

A teraz kwestie życia w takim domu. Po 1 dom jest cichy na zewnątrz (dobre wygłuszenie) i głośny w środku. Mimo ruchliwej drogi 100m od domu i torów z drugiej strony 100m jest mega cicho. 25cm wełny, 7cm styropianu i 3 szybowe okna robią robotę. A mam porównanie mieszkając 18 lat w domu szeregowym z grubymi murami z lat 90 oraz przez 5 lat w bloku z wielkiej płyty.

Kwestie utrzymania to ok. 70zł miesięcznie za prąd, czyli 840zł rocznie - taki jest średni rachunek, bo sam dom z 6,4kW paneli produkuje rocznie ok 7500kWh (produkcja 2024). Pobór z sieci przez cały 2024 (od października mam auto elektryczne, więc mocno zaburzony odczyt) 4632kWh, a oddane 5890kWh. Matematykę zostawiam Wam, ale dodam screen z wykresu z bilansem pobór/oddanie w ujęciach miesięczny, bo nadprodukcja jest od marca do października. Zużycie jest duże, bo trzeba wziąć pod uwagę że w domu wszystko mam na prąd tj. ogrzewaniem, płyta, duża 4 drzwiowa lodówka, klimatyzacja, piekarnik, oczyszczalnia ścieków (~300kwh rocznie). I auto które licząc po średnim zużyciu pociągnęło od października 1400kWh ( ͡º ͜ʖ͡º)

Do kosztów dochodzi wywóz z oczyszczalni 100zł raz na rok, ubezpieczenie ~1000zł, podatki ~300zł, przegląd PC 400zł rocznie, filtr do rekuperacji ~150zł rocznie, bakterie do oczyszczalni (trzeba saszetkę raz na miesiąc wrzucić do ubikacji) 50zł rocznie.

Oceniam to na bardzo niskie koszty. W okresie zimowym temperatura w domu to 22 stopnie na dole i 20 na górze (to jest minus ale do tego zaraz przejdę) wilgotność 45-50% się waha. Sama pompa ciepła pobrała ~1200kwh czyli gdyby nie PV to koszt ogrzania domu i podgrzewania wody to jakieś 1400zł rocznie (1,09 kwh kosztuje) + 400 przegląd. To dla tych co mówią że PC doprowadza do bankructwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A teraz wady:
Największa są wady konstrukcyjne tj. użycie styropianu na zewnątrz w domu szkieletowym co zamyka dom dyfuzyjnie. Jak będzie za 30-50 lat to się okaże, może będzie grzyb może nie będzie. Jest rekuperacja która wyciąga wilgoć więc tutaj zdania są podzielone jak to będzie w przyszłości. Na razie o żadnym grzybie nie ma mowy
Akustyka pionowa wewnętrzna jest słaba - brak wypełnienia wełną stropu co pewnie by poprawiło akustykę. Pozioma, czyli miedzy pokojami jest całkiem okej.
Brak możliwości przeróbek - dostajemy dom jaki dostajemy i ciężko coś w nim zmienić tj. instalacje, ściany itd.
Trzeba pamiętać że to nie mur, tylko szkielet i trzeba używać specjalnych kołków - chociaż nie wiem czy to minus, bo szafki na ścianie trzymają się dobrze.
Podwykonawcy tj. hydraulicy - @Aeciatko uciekaj od nich jak najprędzej. Współczuje każdemu kto musi mieć z nimi styczność
Podłogi - pływające, trzeba to wszystko równać, kleić itd. Ale to na gwarancji trzeba sendom cisnąć żeby poprawiali

To w sumie tyle z grubsza. Sprawdzałem dom kamera termowizyjną - inspekcja wyszła elegancko, żadnych mostków, facet był pod wrażeniem. Przegląd instalacji elektrycznej też wyszedł poprawnie, wszystko trzyma się normy.

#budowadomu #remontujzwykopem #budownictwo
OptiFinance - Jak wpis @Aeciatko tyle osób zainteresował, to ja wrzucę swoje 3 grosze...

źródło: IMG_20241121_081307

Pobierz
  • 211
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MamooKiedyObiad tyle, że w przypadku wysokiej wilgotności wewnątrz grzyb ma idealne warunki do bytowania. Wysoka wilgotność+odpowiednia temperatura i mamy rozwój na ścianach. Ogólnie w przypadku poprawnie zaprojektowanej przegrody punkt rosy powinien występować po zewnętrznej stronie izolacji wiglociowej i mamy spokój.
Ale tak masz rację, że grzyb pojawia się przez czynniki zewnętrzne takie jak brak poprawnej izolacji, stąd też pisałem o braku mostków termicznych.
  • Odpowiedz
@OptiFinance największa wada to jednak mieszkanie po za miastem dla mnie temat nie wybaczalny mam dwójkę dzieci i cenię swój czas szkoła, przedszkole na tym samym osiedlu robią robotę widzę jak znajomi tylko jeżdżą w te i we w te. Po za tym wracam do swojego apartamentu jem obiad chwilę z rodziną i lecę na trening, niestety jak patrzę na swoich rodziców to wiecznie mają coś do zrobienia w okół domu.
  • Odpowiedz
@Aztec26626 właśnie możliwe jest również że sendom zrobił na prawdę solidna robotę i policzyli jakie muszą wystąpić warunki aby punkt rosy był w ścianie. Może wyszły takie warunki które nie mają prawa wystąpić w polacez wtedy by było wszystko git. To by musiał sam Sendom potwierdzić lub zdementować
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer No tak, jesli komus chce sie chodzic po lakach i w kazda pogode, a lasy nie zawsze sa pod reka. Jak mieszkalem na wsi to najblizszy las, a raczej maly zagajnik mialem 1.5km od domu i musialem isc do niego droga gminna. Dodatkowo podworko to nie atrakcja dla psa bo zna ja na wskros i nie pojawiaja sie zapachy innych zwierzat, wbrew temu co wiele osob sadzi. Maks co jest
  • Odpowiedz
@OptiFinance:

Nie traktuje tego domu docelowo, już chodzi i po głowie kolejny, na pewno tez szkieletowy, ale nie prefabrykowany. Sporo czasu poświęciłem na studiowanie o budownictwie szkieletowym. Sendom jest mega zoptymalizowany pod względem ułożenia, instalacji. Spoko do życia 2+1, czy nawet 2+2, ale jednak chciałbym mieć większy dom w przyszłości z myślą o kolejnych dzieciach.

Dlaczego kolejny już nie szkieletowy?
Możesz coś polecić ze szkieletowych w większym rozmiarze? Szukam tak
  • Odpowiedz
@OptiFinance: teoretycznie tak, jak masz dobry VCL albo smart VCL i rekuperacje to ilość wilgoci w ścianie jest minimalna… znajdź kogoś kto robi WUFI i niech Ci obada ścianę :) ewentualnie możesz podrzucić na pw konstrukcje to mogę sam zobaczyć ale nie obiecuję, że będę miał czas
  • Odpowiedz
@OptiFinance pokaż kibel na górze, byliśmy z różową z rok temu oglądać w Kiszewie ten domek i w sumie nas troche zniechęciła bardzo niska ściana kolankowa. I tak w sumie dumam czy indywidualny projekt robić czy wziąć ten Sendom i mieć z głowy.
  • Odpowiedz
  • 0
@MasazProstaty

@OptiFinance domek spoko ale zastanawiam się jak to jest żyć tak na zadupiu. Pusto, głucho. Ja nigdy bym się nie odważył mieszkać pod miastem. Codziennie dojeżdżasz? Co tam robisz w ogóle?

Ja wręcz przeciwnie. My mieszkamy na zadupiu i nie wyobrażam sobie życia w aglomeracji. Jak blisko dojazd to miasto dla nie to tylko miejsce pracy i wydawania siana, oaza spokoju to własny dom i 10 arowa działka najlepiej
  • Odpowiedz
fajnie jakby była taka opcja bez fotowoltaiki i z piecem gazowym zamiast pompy ciepła.

fotowoltaika na nowych zasadach i inwestowanie w nią moim zdaniem mija się z celem.
  • Odpowiedz
Łączne koszty bez działki i trawnika, wiaty, kostki, z ogrodzeniem i bramą wyszły ~750k

@OptiFinance: niestety bardzo drogo Mirku ( ͡° ʖ̯ ͡°)

u mnie koszt samego domu przekroczył 500k, ale mam 150m2 murowanego z wentylacją mechaniczną i klimą. budowany w podobnym okresie co Ty.
  • Odpowiedz
  • 1
@j__b: Też prawda xD

@kaorle84 wieś a miasto to dyskusja gdzie nie ma zwycięscy. Trójmiasto, a zwłaszcza Gdynia jest uboga w parcele pod zabudowę mieszkalną, więc zostają przedmieścia. A okolice Pucka w mojej ocenie są niedocenianie. Chociaż moim centrum życiowym jest teraz Puck, a nie Gdynia.

Nie szukasz może pracownika z okolicy? (
  • Odpowiedz