@Mathas: Ostatnio chłop montował piec gazowy w mieszkaniu. Na czysto zawołał 1500 za robocizne, doliczając do faktury materiały które użył osobno. Zeszło mu się z 5 godzin.
@nad__czlowiek: wykopki żyją dalej w bańce IT zapominając, ze ostatnimi łaty IT realnie poleciało w dół (inflacja plus stawki stojące w miejscu, a nawet malejące) podczas gdy inne branże poszły do przodu. Pod te 10k netto w stolicy to łatwo dobijają już zwykle Anetki z kilkoma łaty stażu w korpo przy jakiejś pracy biurowej
@nad__czlowiek: Mam podobnie. Ostatnio jak popytałem rodzinę i znajoych o zarobki to zrozumiałem, że żyłem mocno przeszłością IT i zrozumiałem jak bardzo wszystko wokół się ładnie rozwinęło. Każdy kogo pytałem to miał przynajmniej 13k na rękę, a były i przypadki 20-25k. Wszyscy poniżej 30 r.ż
@nad__czlowiek: nie ma ciekawszej pracy. Kazda jest bezduszna i obdziera czlowieka z godnosci. Chyba ze robisz wysrywy na plotno na wlasnych zasadach a inni to kupuja i jeszcze mowia, ze to sztuka, to co najwyzej beka z frajerow
@Ksiega_dusz: xd znajomy tak zaczynał, zatrudnił trochę ludzi, poszedł w wymianę piecu na gazowe, ak z nim gadałem pięć lat temu to wychodziło mu ponad 2M na czysto we Wrocławiu.
@OddajButa123: duże kwoty lecą jak nie na b2b to pod stołem. Praktycznie każdy w moim otoczeniu (różne dziedziny) ma >10 netto, a nie mieszkam w top 5 największych polskich miast.
@nad__czlowiek: zarobki w Polsce nie są złe. Ale główna różnica to, że ile większość moich znajomych ma te 10k, to Ci z IT mają je w EUR/USD, a inni w PLN.
@ShortyLookMean: To masz znajomych którzy w żaden sposób nie odzwierciedlają ogółu społeczeństwa. Kto w Niemczech czy Stanach ma 10k w swojej walucie miesięcznie?
@nad__czlowiek: Ta ja to widzę, że w tym kraju to każdy zarabia 10k netto + :D Tymczasem większość moich znajomych oscyluje w granicach 5-6k. Jak to możliwe, chyba dobre bajki opowiadają.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link