Wpis z mikrobloga

Dobra, jako że chyba ze dwie osoby mnie pytały, to oto jestem, a co mi tam (). To tak:

Jestem Maszynistą pojazdów trakcyjnych w spółce PKP Cargo. Więc no ten...

#ama czy jak to woli ask me anything , co będę mógł, na to odpowiem.

No i szcześliwego nowego roku 2025 Mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°) #sylwesterzwykopem

#przegrywcojezdzikoleja #pytaniedoeksperta #pytanie #kolej #maszynista
Profanumopus - Dobra, jako że chyba ze dwie osoby mnie pytały, to oto jestem, a co mi...

źródło: 400210619_7002292426490093_4992186486365463510_n

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@MakeLifeGreatAgain:

Czemu towary, a nie pasażerskie? Nie chciałbyś jeździć szybkimi pociągami jak np Pendolino?

Moja naiwność, bym tak rzekł. Po prostu nie widziałem wtedy ofery kursu z IC. Nie ogarnąłem wtedy że warto byłby wysłać CV bezpośrednio na email do nich. Więc jestem tutaj.
  • Odpowiedz
  • 0
@vanitydomain:

czy masz własny klop? Czy też korzystasz z ogólnodostępnych.

Nie ma takiego, chyba że na lokomotywach Gama, ale w Cargo nie jeżdżą.
Ale jeśli przyciśnie, to tak powiem że trzeba sobie radzić ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Profanumopus: Przepraszam ale muszę zapytać czy masz już samobójców "na koncie"? Jeśli nie to czy przygotowujesz się na to?
Kiedyś oglądałem krótki dokument na ten temat i mówili, że to temat tabu ale nie wierzę, że nikt o tym nie gada ;p
  • Odpowiedz
@Profanumopus co sądzisz o poprawce do IR-1 o obowiązku dyżurnego ruchu o informowaniu maszynisty wskazań semafora? Tj. jedziesz na bok i muszę ci to na radiu powiedzieć. Albo że szlak zajęty i nie masz jeszcze wyjazdu

2) jak ogólnie doświadczenie z dyżurnymi ruchu? Głównie młodymi bo z starymi to wiadomo. Dlaczego czasem analiza w Cargo trwa 4-5h a u prywaciarzy 2h( ͡° ͜ʖ ͡°)

3) piszesz faktycznie
  • Odpowiedz
  • 2
@xyzzy:

oglądasz sobie filmiki podczas jazdy? Możesz sobie lapka/telefon odpalić i bzikać?

Przepisy zabraniają czegoś takiego. Podczas jazdy maszynista ma się skupiać wyłącznie na jeździe.
  • Odpowiedz
  • 0
@Palladyn400:

czy masz już samobójców "na koncie"? Jeśli nie to czy przygotowujesz się na to? Kiedyś oglądałem krótki dokument na ten temat i mówili, że to temat tabu ale nie wierzę, że nikt o tym nie gada

Nie mam. I nie ma specjalnie na co się przygotowywać. Sama świadomość że coś takiego może się wydarzyć wystarczy. I nie gada się o tym bo zwyczajnie nie ma co się chwalić że
  • Odpowiedz
  • 3
@wanghoi:

czym najlepiej podeprzeć styczniki?

Ja rolką ( ͡ ͜ʖ ͡) ale pamiętam żeby zabrać z ciśnieniowego pantografów lub sprężarki.
W innych przypadkach kawałek kartki wystarczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz