Wpis z mikrobloga

Dobra, jako że chyba ze dwie osoby mnie pytały, to oto jestem, a co mi tam (). To tak:

Jestem Maszynistą pojazdów trakcyjnych w spółce PKP Cargo. Więc no ten...

#ama czy jak to woli ask me anything , co będę mógł, na to odpowiem.

No i szcześliwego nowego roku 2025 Mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°) #sylwesterzwykopem

#przegrywcojezdzikoleja #pytaniedoeksperta #pytanie #kolej #maszynista
Profanumopus - Dobra, jako że chyba ze dwie osoby mnie pytały, to oto jestem, a co mi...

źródło: 400210619_7002292426490093_4992186486365463510_n

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Profanumopus: O to mam pytanie w sumie, gdzieś widziałem materiał / artykuł o absurdalnym podziale ma regiony przez co "20" maszynistów jedzie zmienia się żeby przejechać pociągiem przez polskę. To realnie ma miejsce? Przecież to brzmi abstrakcyjnie.
  • Odpowiedz
  • 5
@77023:

prawda to, że teraz pkp cargo masowo zwalnia maszynistów, czy z perspektywy załogi tego nie widać?

Dla mnie to bzdury. Pod ostrze padli głównie pracownicy biurowi. Z mojej sekcji nikogo nie wywalili, i to chyba tak samo jest w całym zachodnim zakłądzie spółki, z tego co usłyszałem od innych maszynistów.
  • Odpowiedz
  • 2
@yazir:

gdzieś widziałem materiał / artykuł o absurdalnym podziale ma regiony przez co "20" maszynistów jedzie zmienia się żeby przejechać pociągiem przez polskę. To realnie ma miejsce?

Trochę to zhiperbolizowane, ale logika się zgadza. Maszynista wyjeżdżający ze stacji A, jedzie zwykle do gniazda maszynistów, gdzie tam ten podejmuje pociąg by prowadzić go dalej, a ten maszynista co przyjachał albo podejmuje inny pociąg i wraca do swojej stacji albo jedzie gdzie
  • Odpowiedz
  • 3
@SoplicaTadeusz:

A jakbyś tak depnął gaz w podłogę to da radę przekroczyć prędkość? Czy jak zobaczą, że jedziesz 120 na ograniczeniu 40 to ci jakoś zdalnie maszynę wyłączą?

Pedała to mam do sypania piasku ( ͡~ ͜ʖ ͡°) a do prędkości kierownice ( ͡° ͡°) A tak na serio to przekroczenie prędkości może wykryć specjalny system Dsat [chyba, nie jestem pewien, mnie
  • Odpowiedz
  • 1
@Damasweger:

Który zakład wariacie?

Zachodni ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale stacji konkretnie nie podam bo stalk za motzno a wiem że koledzy przeglądają wykop
Ale Karsznice to spoko stacja, sporo kontenerów tędy jeździ. Choć w cargo to raczej nie popracujesz już bo przerwali robienie kursów.
  • Odpowiedz
  • 1
@Leotard00:

czy jeździcie głównie nocą?

Przeważnie, ale nie koniecznie. Zależy jak ustawiajagrafik ale tak, nocą nie ma aż takiego ruchu osobowego więc jeździ się więcej. Ja potrafiłem cały miesiąc praktycznie mieć tylko nocne, z odpowiednią ilością wolnego oczywiście.
  • Odpowiedz
  • 3
@TereFereRikiTiki:

Znasz kogoś kto nie spełniał wszystkich warunków, aby zostać maszynistą, a jednak mu się udało?

Nie. I raczej takich nie znajdziesz. Jak nie spełniasz wymagań albo nie przejdziesz testów medycznych (to przede wszystkim) to nie przyjmują.
  • Odpowiedz