Wpis z mikrobloga

Jak wyjść z biedy?
Pytam poważnie.
Nie mam wykształcenia ani doświadczenia zawodowego
Chce coś zmienić na lepsze w nowym roku.
Jaki mam możliwości? Pytam bo sam żadnych nie widzę...
Mam wrażenie że każdy zarabia 10k jak nie więcej i ma możliwość korzystać z życia.
Też bym tak chciał kiedyś...
#pracbaza #depresja #2025 #smutek
  • 184
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 916
@KonserwatywnyMocny

Mam wrażenie że każdy zarabia 10k jak nie więcej i ma możliwość korzystać z życia.

90% Polaków zarabia poniżej 10k (brutto). Mediana za rok 2024 to coś ok. 4700 netto. Więc nie - nie każdy zarabia 10k. Naczytałeś się wykopowych „programistów”, którzy w rzeczywistości mieszkają z rodzicami, chodzą do liceum i w życiu 10k na oczy nie widzieli xD
  • Odpowiedz
@Borsukii: Nie mam środków żeby wyjechać a jak nawet bym miał to się boje.
@HWD-5 No wiem o tym ale mam zakrzywiony obraz. Mieszkałem całe życie na zadupiu aż nagle powstały osiedla i domy bogatych wokół mnie. Ciche miejsce i może dlatego. Dwóch sąsiadów na przeciwko ma ferrari i g klase. Inny obok ma Porshe a kolejny Corvette tą najnowszą. Skąd oni biorą na to siano? Ja nie mam
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny przede wszystkim to zacznij od tego, żeby przestać oglądać te k---a social media. Tam każdy jest ceo, programistą 35k, właścicielem wielkiej firmy, lata na Malediwy 7 razy w roku.
A wszyscy dobrze wiemy że to g---o prawda. Poleciał raz 5 lat temu i teraz wrzuca w kółko te same zdjęcia, budując wrażenie że w kółko jest w podróży, a był dwa lata temu jeszcze w Egipcie i ściemnia że to
  • Odpowiedz
  • 37
@KonserwatywnyMocny
1) Pracuj i szukaj lepszej pracy
2) jednocześnie w pracy dawaj z siebie dużo
3) ciągle ucz się czegoś nowego
4) ciągle szukaj lepszej pracy
5) jak będziesz odchodził z pracy nigdy nie pal są sobą
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: zacznij od rezygnacji z patostreamow na rzecz robienia czegos w kierunku wlasnego rozwoju, potem olej populistyczną szkole paroweczkowej ekonomii, a nastepnie zaleznie od tego jak definiujesz wyjscie z biedy albo ciągle szukaj lepszej pracy, albo ruszaj z wlasnym biznesem. Nie musi być to spaceX, wystarczy nawet jakieś spawanie, wykonczeniowka czy nawet uslugi typu pranie dywanów
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: nie napisałeś nic konkretnego, więc napiszę też ogólnie- ryzykuj, nie bój się i szukaj do skutku. Przeglądaj i analizuj oferty pracy (wiem, to straszny bełkot), spróbuj wyłapać umiejętności, na które jest popyt, a które mógłbyś jakoś stosunkowo prpsto uzupełnić. Przyglądaj się, czy gdxoeś nie ma luki u ciebie w okolocy, którą mógłbyś uzupełnić własnymi siłami. Prawda jest taka, że ci, którzy coś osiągnęli często wcześniej wiele razy upadli, o
  • Odpowiedz
@hellyea: @czemuztak @Darjo @Leniek @kam966 @Swojski_huop
Mam chociażby taki problem że nie wiem jak napisać CV. Bo teoretycznie mogę tam umieścić jedynie moje zdjęcie i to wszystko.
Wyjazd odpada bo nie byłem nigdy sam dalej niż 20km od domu.
Ogólnie teraz gdybym miał jechać gdzieś to depresja mi to skutecznie uniemożliwia. Boje się kontaktu z ludźmi.
No cóż wygląda na to że czeka mnie kolejny
  • Odpowiedz
@Swojski_huop: prawda, ostatnio widziałem reelsa jakiegoś chłopa, co zalecał kupowanie Maybacha za gotówkę by nie przepłacać 300k na leasing. A co w tym najlepsze, czytając komentarze pod spodem miałem wrażenie, że zarabianie po 100k na miesiąc to nic specjalnego.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Podnies kwalifikacje. Sukces to nie jest efekt szczescia, choc czesto tak. Jestes kowalem wojego losu. Nie patrz na to ze koledze rodzicie kupili mieszkanie, kolezance samochod, a znajomemu zalatwili stolek w urzedzie. Wszystko jest w twoich rekach. Jest mnostwo mozliwosci zwiekszenia swoich kwalifikacji.

Prowadze kanjpe sushi i znam sushi masterow ktorzy zaczynali przygode od zera w wieku 30 lat. Zarobki to od 30 pln na reke/h + napiwki +
  • Odpowiedz
@HWD-5: od 01.01.2025 nawet nauczyciel dyplomowany będzie średnio zarabiał ponad 10k brutto. A nie oszukujemy się, po studiach na nauczyciela szli tylko Ci którzy nie byli zbyt bystrzy i nie poradziliby sobie na rynku pracy.
  • Odpowiedz
Idź do psychologa i psychiatry, ogarnij depresje i zaburzenia lękowe, bez tego nie zrobisz żadnego kroku w przód. A dalej tak jak piszą koledzy - kapitał (np praca za granicą), rozwinięcie kwalifikacji, własna działalność/firma
  • Odpowiedz