Mirki, jak to jest że przychodzą 3 linie, a do domostw wychodzi 5 linii? Te 5 linii to raczej nie TN-C-S? Przychodzące linie to będą 2 fazy i neutralny lub neutralno-ochronny?
@sberatel: taką też miałem myśl, ale niezbyt rozumiem, bo niby to by był wtedy układ sieci IT? ale to jest niespotykane w domostwach, więc raczej coś tu mieszam, pytanie co?
@SilverFizz po pierwsze to chyba jest stacja transformatorowa SN/NN więc pisanie tu o jakiś układach sieci które dotyczą odbiorników nijak tu nie pasuje. Po drugie tu jeszcze najprawdopodobniej z odpływami mogą być osobne linie zasilania tzw oświetlenia ulicznego. Myślę że jakiś energetyk ci to wyjaśni. Nie jestem władny w tych tematach.
@SilverFizz: Sieć średniego napięcia i stacje SN/nn nie wymagają przewodu neutralnego po stronie SN, te sieci najczęściej też są izolowane od ziemi bądź uziemiane przez dławik/rezystor. Po stronie niskiego napięcia mamy już przewód neutralny i dzięki niemu możemy mieć 230V a międzyfazowo 400V. A piąty przewód to oświetlenie, pojawia się na nim napięcie tylko wtedy gdy zegar umieszczony w skrzynce pod trafo uzna to za słuszne czyli jak jest ciemno
@SilverFizz: neutralny w naszych domach rodzi się w stacji transformatorowej zasilającą naszą ulicę. Średnie napięcie jest podłączone w trójkąt (stąd też zbędny jest neutralny) a niskie w gwiazdę lub zygzak.
@SilverFizz: Na wyjściu ze stacji transformatorowej SN/nn po stronie niskiego napięcia jest przeważnie układ TN-C - 3 fazy + PEN (przewód ochronno-neutralny powstały z połączenia w gwiazdę strony niskiego napięcia w transformatorze oraz uziemienia punktu neutralnego). Rozdział przewodu PEN na N i PE wykonuje się najczęściej w rozdzielnicy zasilanego budynku - przejście z układu sieci TN-C na TN-C-S.
Hej, gdyby komuś rzucił się w oczy taki wózek na jakimś targu albo OLX to dajcie znać bo został dziś skradziony z naszej klatki. Chyba mamy powrót do lat 90-tych
Filmik z #p0lka tak się wybił, że widać tylko komentarze kobiet z trzeciego świata xD Są w szoku, że można zaliczyć 7 facetów w wieku 21 lat w tym dwa razy zdradzić
#elektryka #elektryk #elektrykapradnietyka
źródło: stacja
PobierzSkąd się bierze 5 linii wychodzących?
źródło: r2-2
Pobierz