Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam pytanie do osób prowadzących działalność gospodarczą. Pracuje na etacie i z pewnych względów będę chciał ten stan utrzymać.

Prowadzę także nierejestrowaną działalność, którą wykazuje oczywiście w PIT. Do tej pory były to niewielkie kwoty i zgodnie z przepisami nie musiałem zakładać JDG.

W grudniu jednak przekroczę 75% minimalnej i zaraz po nowym roku będę musiał założyć JDG, mimo, że przekroczę kwotę o jakieś 300-400 zł.

Problem w tym, że to taki nietypowy miesiąc i od stycznia spodziewam się znowu kwot na poziomie 1000-2000 zł. Dodatkowy przychod jest z filmów na Tik-Tok, YouTube, Instagram itp.

W związku z tym mam pytania:

1. Czy mogę w styczniu założyć JDG i po kilku dniach ją zawiesić, skoro będę od stycznia znowu poniżej progu 75% minimalnej? A odwieszałbym tylko jakbym wiedział, że zyski będą większe?

2. Teraz dostaje od wyżej wymienionych serwisów przelewy na prywatne konto. Czy po założeniu JDG muszę wystawiać do tego fakturę? Mam w tym momencie umowy partnerskie, ale podpisane jako osoba prywatna, rozumiem, że muszę to zmienić?

#praca #polska #firma

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Ale jak mam ten dochód podzielić, skoro od samego YT w grudniu dostanę 3600 zł, a w grudniu limitem jest 3225 zł. Od stycznia 3499 zł.

Jak masz jakiś pomysł oto jestem otwarty… @
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no cóż, jeśli ten nadmiar masz w jednym przelewie, to rzeczywiście ciężko coś zaradzić.
Jeśli byłbym Tobą, to rozważyłbym przyjęcie przelewu na konto, do którego US nie ma wglądu i udawanie, że nic nie dostałeś.
  • Odpowiedz
1. Czy mogę w styczniu założyć JDG i po kilku dniach ją zawiesić, skoro będę od stycznia znowu poniżej progu 75% minimalnej? A odwieszałbym tylko jakbym wiedział, że zyski będą większe?

@mirko_anonim: nie możesz prowadzić NDG jeśli w ciągu ostatnich 60 miesięcy miałeś JDG. Więc to rozwiązanie odpada.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
ciekawski-sprzymierzeniec-0: 1) możesz zawiesić od razu ale potem nie możesz prowadzić nierejestrowanej przez pięć lat licząc od końca miesiąca w którym zawiesiłeś działalność rejestrowaną. za miesiąc w którym założyłeś i zawiesiłeś działalność płacisz zus.

2) tak. nie wiem czy musisz wystawiać faktury (komu) ale umowy trzeba podpisać od nowa albo zmienić.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz