Wpis z mikrobloga

@kromeczek: jeszcze nie teraz, teraz llmy osiągają wyższa skuteczność diagnozy niż ludzcy lekarze, wbijają więcej punktów w zadaniach programistycznych niż 99.9% ludzi na platformie, mają lepszy reasoning i wiedzę na phd level science niż przeciętny phd. 10-15 lat i nasza gospodarka zostanie przewrócona do góry nogami i radzę się zainteresować tematem i ogarnąć jakie skille będą potrzebne, bo za 15 lat będzie płacz o ubi, jak dalej w wyparciu będziecie
  • Odpowiedz
@Przegrywek123: tak długo jak ta inteligencja ma postać serwera z kartami graficznymi tak długo będzie niczym więcej jak tylko maszyną. A skoro ta maszynę wykorzystują komercyjnie to powinni płacić za dane potrzebne do jej działania. Tyle i tylko tyle. A jak nie chcą płacić to mogą nawet wysłać hindusów po krzemowej dolinie z kamerkami i niech nagrywają wszystko, nawet ekrany komputerów. I niech się ta sztuczna inteligencja w ten sposób
  • Odpowiedz
Przecież człowiek nie może sobie wrzucić terabajtów danych w głowę w przeciągu kilku sekund

@kromeczek: llmy też jak coś. Wytrenowanie poważnego llmu (>100b) na komercyjnym racku (parę tysięcy nvidia a/h GPU) zajmie 2-3 miesiące, zakładając te 50TB danych. I po treningu, on już niezbyt potrzebuje te dane też, wtedy z nich nie korzysta.

A skoro ta maszynę wykorzystują komercyjnie to powinni płacić za dane potrzebne do jej działania.

@kromeczek
  • Odpowiedz
@kromeczek: a ja wcale nie jestem za openai i innymi korpo które chca tylko zarobic, tylko sama technologia jest fajnia. Nie mam nic przeciwko "kradziezy danych" jesli ten model zrobia opensource i bedzie mogl kazdy sobie lokalnie odpalic i rozwijac dalej dla dobra ludzkosci ;)
  • Odpowiedz