Wpis z mikrobloga

Ludzie przestańcie jeździć autami na światłach w trybie „auto”. Dzisiaj 3 h jazdy we mgle po autostradach/ekspresówkach i dosłownie co drugie auto poruszało się bez włączonych tylnych świateł. Widoczność na 100m i sami k---a ninja - później się dziwić, że wypadki. Światła do jazdy dziennej w taką pogodę to proszenie się o śmierć
#samochody #kierowcy #polskiedrogi
ipiter0 - Ludzie przestańcie jeździć autami na światłach w trybie „auto”. Dzisiaj 3 h...

źródło: IMG_3181

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ipiter0: W trybie auto normalnie się świecą tylnie światła

Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie do tunelu. Sprawność działania tego urządzenia jest uzależniona od jego czułości.
  • Odpowiedz
i dosłownie co drugie auto poruszało się bez włączonych tylnych świateł.

@ipiter0: Może dla tego, że chociażby w ten sposób uczą ludzi podczas kursu na prawo jazdy. Sam pamiętam jak była mgła nawet lekki śnieg chyba padał a instruktor mi przeciwmgielne kazał wyłączyć bo jeszcze za duża widoczność gdzie było biało.
  • Odpowiedz
mam nawyk że wsiadam w auto to zapinam pasy przekręcam kluczyk odpalam i przełączam światła i jadę

@Czerwone_Stringi: Dlaczego zarzynasz samochód jeżdżąc z włączonym systemem start-stop?
  • Odpowiedz
  • 40
@Cztero0404 tu nie chodzi o p.mgielne, tylko system sutomatycznego przelaczania - przód led, tyl off jak jest jasno, jak ciemno przod tyl on.

Jak czujnik zle zadziala to mamy we mgle taki skutek ze auto jedzie z przodu na ledach dziennych a z tylu jedt wszystko off.

Btw jazda na p.mgielnych jak jest minimalna mgla to tez raczyszko
  • Odpowiedz
  • 51
Tu nie chodzi o przeciwmgielne. Tu chodzi o całkowity brak jakichkolwiek świateł z tyłu. Ludzie jeżdżą w trybie „światła do jazdy dziennej” czyli tylko przod
  • Odpowiedz
Zawsze mnie zastanawiało skąd takie dziwne rozwiązanie. W KIA normalnie w trybie dziennym świecą się też tylne ledy i tak powinno byc wszedzie
  • Odpowiedz
  • 0
@ipiter0 Renault nowe mają taką wadę, że czujnik świateł się j---e i dla tego najczęściej renault czy dacie można nocą spotkać jak jadą na dziennych
  • Odpowiedz