Wpis z mikrobloga

U mnie na wsi jest taki zwyczaj, że w wigilię mężczyźni idą rano do sąsiadów, bo jeśli pierwszym gościem w domu będzie chłop, to wróży to szczęście w przyszłym roku. Z wiekiem dotarło do mnie, że musieli to zacząć sami faceci, żeby nie siedzieć z babami przy garach xD
#wigilia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Eustachiusz u nas też. Zasada jest również z telefonami. Myślę, że wymyślone to zostało, żeby kobiety nie łaziły na ploty do innych bab, bo wtedy obie będą w czarnej d... z przygotowaniami.
  • Odpowiedz
@Eustachiusz: u mnie też to jest XD kiedyś, że ma przyjść, teraz wystarczy, żeby zadzwonił XD małopolska here (choć może mama to przywlokła z głębokiej wsi w łódzkim?)
  • Odpowiedz
  • 64
@Eustachiusz wiadomo, umywanie się od obowiązków domowych to niestety męska specjalność. Po co pomóc żonie jak od rana można pić z sąsiadem, a potem wrócić na tarczy na gotowe... Wesołych świąt.
  • Odpowiedz
  • 2
@szzzzzz no nie bardzo. gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść. klasyczny wiejski chłop nie jest kuchmistrzem, więc nie ma co pomagać przy jedzeniu. Jeżeli resztę obowiązków zrobili to czemu by nie zrobić obiegowki po wsi. Pewnie dla kilku sąsiadów to jedyny goście.
  • Odpowiedz
wiadomo, umywanie się od obowiązków domowych to niestety męska specjalność. Po co pomóc żonie jak od rana można pić z sąsiadem, a potem wrócić na tarczy na gotowe... Wesołych świąt.

@szzzzzz: Myślę, że to się skończyło jakiś czas temu. Tylko jacyś starsi Janusze tak robią, u młodszych to patologia. Zresztą ja trochę rozumiem te kobiety, nie lubię jak ktoś mi się szlaja po kuchni jak gotuję, zwłaszcza jakiś janusz co
  • Odpowiedz