Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki z #korposwiat #korpo i #pracbaza pora zaktualizować sobie #cv Doświadczenia mam +6 lat, studia, praktyki i szkoła średnia w tym samym obszarze.

Jak najlepiej zrobić takie cv - wpisać szkołę średnią i studia, żeby pokazać że od początku wiem co robię.

Wpisywać jakieś staże koła naukowe podczas studiów (opisywać je wtedy czy sama informacja byłaby ok) czy na takim etapie można je już odpuścić?

Czy wrzucając info o poprzednich pracodawcach (praca w innym dziale ale jakby też powiązana) to wrzucać jakieś 4/5 punktów co się głównie robiło czy ominąć?

I tu jako kolejny punkt, skupić się na obecnym pracodawcy i procesach i tutaj opisać swoje doświadczenie, osiągnięcie itp.?

Ukończenie studiów magisterskich, ale bez obrony wpisywać czy odpuścić? Czy wpisać że studia ukończone w roku XY bez obrony? Teoretycznie licencjat i magisterka to dalej wyższe wykształcenie.

Jakieś konkretny layout CV jest bardziej oczekiwany - kolory, bez zbędnych kolorów i linii oddzielających poszczególne etapy?

Często widziałem, że się wpisywało słynną umiejętność pracy w zespole czy multitasking lub zainteresowania i hobby potrzebne to jest czy ominąć?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: uwielbiam te spuszczanie się nad cv, a stanowisko i tak pewnie już objęte przez jakiegoś pociotka. W korpo jak coś ląduje na portalach z ofertami to znaczy, że nikt wewnętrznie tego nie chciał = syf
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Współczuję. Jesteś dopiero na początku tej drogi. Mi zajęło ze dwa miesiące, żeby dopieścić CV w taki sposób, że ,przynajmniej czasami, potrafię mieć 3 rozmowy rekrutacyjne w tygodniu. A zawodowo zajmuję się komunikacją i kreacją, a więc i w pisanie logiczne i angażujące jestem dobry. ChatGPT jest ok. Żeby od czegoś zacząć w ogóle. Z rad: "kłam" (w cudzysłowie), ile wlezie w CV, kreatywnie podkręcaj prawdę, otworzyłeś raz np
  • Odpowiedz
@mirko_anonim mając 6+ lat doświadczenia nikogo nie obchodzi co robiłeś w liceum i na kółkach zainteresowań XD
O poprzednisz stanowiskach dajesz punkty i ustawiasz pod konkretne ogłoszenie. W najnowszym może być trochę więcej, szczególnie jeśli aplikujesz na coś bezpośrednio powiązanego.
Jeśli ta magisterka nie była zbyt dawno - wpisz, że piszesz pracę magisterską.
Layout możliwie prosty, pamiętaj o wstępie/opisie kandydata u góry.
W umiejętnościach wpisuj konkretne rzeczy: systemy, metodologie, języki obce
  • Odpowiedz