Wpis z mikrobloga

Mirki
#informatyka #it #linux #ubuntu

Czy istnieje jakaś faktyczna opcja, by wyłączyć całkowicie Ustawienia dla użytkownika „normalnego” w Ubuntu?
Tj. Chcę aby z pozycji pulpitu miał tylko Przeglądarkę i możliwość wyłączenia komputera. Niestety kontrola rodzicielska pozwala na niewyświetlanie tych programów, ale po kliknięciu w ten panel, można nadal wejść naciskając na ikonke i wszystko zmieniać.. ktoś coś??
kajak98 - Mirki
#informatyka #it #linux #ubuntu

Czy istnieje jakaś faktyczna opcja,...

źródło: image_picker_C0FFD675-4C66-40B3-BF56-8FB6A5C1EADF-91493-00005949BE0707CF

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sirpingus: Hm.. to zależy, chcialbym by można bylo skorzystać też z libre office'a i thunderbirda.
Komp dla starszej osoby, na windowsie da się to pozmieniać, ale szkoda mi kasy na winde.
  • Odpowiedz
@kajak98: Możesz inaczej do tego podejść.
Jeżeli do instalacji użyjesz obrazu debian-netinstall, Fedora-everything lub podobnego, to możesz zainstalować minimalny system z tylko wybranymi pakietami (i ich zależnościami).

Do ilu można okroić system?
W debianie podstawowy system (bez GUI) + serwer openssh + git, to jakieś ~300MiB na dysku. W sam raz na klippera czy mały system pod
  • Odpowiedz
Czy istnieje jakaś faktyczna opcja, by wyłączyć całkowicie Ustawienia dla użytkownika „normalnego” w Ubuntu?

Tj. Chcę aby z pozycji pulpitu miał tylko Przeglądarkę i możliwość wyłączenia komputera.

@kajak98: tak, w gnome masz kiosk mode
  • Odpowiedz
@Kryspin013 dobrze dobrze, będę to jutro sprawdzać. Dziękuję za koncept. @sirpingus również

@kajak98: tzn trochę się namęczysz przy tym kiosk mode bo dokumentacja jest słaba.

Druga opcja to nawet całkiem wygodnie przez chatgpt możesz ustawienia dla gsettings sobie wygenerować opisując co potrzebujesz i wżucajac je w system. Do tego ukrywasz ikony z ustawieniami i tyle ci wystarczy.

Zawołaj jutro to poszukam jak to zmieniałem bo powinienem mieć jeszcze
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013 gsettings trochę pozmieniałem ale bez spektakularnych zmian. Nie pomyślałem o czacie a laptop wydany póki co, bo się paliło, ale zdalnie po ssh później będę mógł sobie wbić
  • Odpowiedz