Heja od jakiegoś czasu mam bliżej nieokreślony problem z internetem mianowicie zrywa mi połączenie i zrywa w dość specyficzny jak do tej pory sposób, zazwyczaj router tracił albo połączenie albo synchronizację i po chwili lampki wracały do stanu normalnego i wszystko grało, teraz jest tak że np. wykop przestaje reagować po odświeżeniu jest strona jest offline nic nie chce się odpalać a na routerze wszystkie diody świecą się poprawnie w zasobniku również jest prawidłowy "Dostęp do internetu". Pewnie jutro zadzwonię do orangu sprawdzą to po logach ale nie zaszkodzi podpytać.
@Saeglopur: jakieś 2 miesiące temu miałem awarie prądu i net całkiem się stracił musiało gdzieś na słupie u nich coś walnąć zazwyczaj dzwoniłem i podnosili wajchę i było albo podnosili wajchę i resetowali hasło teraz gość przez tel coś mi z paramertami próbował zmieniać ale nie bardzo to szło bo router i tak się ustawiał fabrycznie a fabrycznego jak kupiłem tak skonfigurowałem nic nie ruszając i działało do niedawna
@wigr: nie można od 5 lat czekam i od 5 lat nie podpisuje umowy tylko na bezterminowej ciągnę grożąc że jak nie ogarną dalej do mojejj miejscowości to odejdę w zasadzie mam prywatną firmę ale koszt podłączenia to jakaś abstrakcja liczą sobie 3k fakt faktem że mam 70 metrów do bramy i około tyle do ich skrzynki
koszt podłączenia to jakaś abstrakcja liczą sobie 3k fakt faktem że mam 70 metrów do bramy i około tyle do ich skrzynki
@Gabaryt: U mnie za 140m od drogi przy której biegnie światłowód pierwsza wycena 10 tys, druga 16 tys, trzecia 4,5 tys zł. Teraz T-mobile wrzuciło wielkie broszury do skrzynek o światłowodzie, wskazany pracownik do kontaktu a ten zdziwiony i mówi że oni tu nic nie mogą xd
@wigr Ej sprawdziłem też i u mnie jest 5000 mbps planowane od 31.12.2027 ;D Mi sie nie śpieszy więc luz ale poważnie może być dostępne nawet 5000 mbps?! :O
@Saeglopur: Na przykład w Play za 105 zł, w niektórych lokalizacjach, jest dostępny światłowód do 5 Gb/s.
Nie wydaje mi się, zeby te prędkości były obsługiwane przez liczne serwery dostawców usług, no i zdecydowana większość sprzętu w domu tego nie uciągnie, ale sama sieć po której dostawca dostarcza internet obsługuje takie prędkości.
@wigr: Kosmiczna wartość, zdaje sobie sprawe że tu już dosłownie nawet kable i sprzęty są ograniczeniem :) Ale dobrze wiedzieć że od razu to aż tak tutaj robią :D A nie śpieszy mi się bo mam świetne wyniki z Zyxela LTE zewnętrznego (w innym domu stosuję Mikrotik LHG LTE6 i od niedawna też ATL18 - mega całkiem)
Heja od jakiegoś czasu mam bliżej nieokreślony problem z internetem mianowicie zrywa mi połączenie i zrywa w dość specyficzny jak do tej pory sposób, zazwyczaj router tracił albo połączenie albo synchronizację i po chwili lampki wracały do stanu normalnego i wszystko grało, teraz jest tak że np. wykop przestaje reagować po odświeżeniu jest strona jest offline nic nie chce się odpalać a na routerze wszystkie diody świecą się poprawnie w zasobniku również jest prawidłowy "Dostęp do internetu". Pewnie jutro zadzwonię do orangu sprawdzą to po logach ale nie zaszkodzi podpytać.
Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm)
@Gabaryt: Wykop akurat tak czasem ma ;)
@Gabaryt: Hmmm no to sprzętowe kwestie odpadają
@Gabaryt: U mnie za 140m od drogi przy której biegnie światłowód pierwsza wycena 10 tys, druga 16 tys, trzecia 4,5 tys zł. Teraz T-mobile wrzuciło wielkie broszury do skrzynek o światłowodzie, wskazany pracownik do kontaktu a ten zdziwiony i mówi że oni tu nic nie mogą xd
Ale
źródło: Screenshot_2
Pobierz@wigr Ej sprawdziłem też i u mnie jest 5000 mbps planowane od 31.12.2027 ;D Mi sie nie śpieszy więc luz ale poważnie może być dostępne nawet 5000 mbps?! :O
Nie wydaje mi się, zeby te prędkości były obsługiwane przez liczne serwery dostawców usług, no i zdecydowana większość sprzętu w domu tego nie uciągnie, ale sama sieć po której dostawca dostarcza internet obsługuje takie prędkości.