#mikrokoksy Cześć wszystkim, zdaję sobie sprawę, że nie do końca to jest poprawny tag na to pytanie, ale na pewno ktoś stąd już zgłębiał ten temat.
Otóż zastanawia mnie, czy rzeczywiście jedzenie mięsa podwyższa poziom cholesterolu we krwi?
Mówię tu o każdym mięsie (głównie kurczak + wieprzowina + wołowina), przejrzałem sporo artykułów, które są raczej dziełami copywriterów, a chętnie zerknąłbym na jakieś wyniki badań czy sensowne opracowania, dlatego czy może ktoś ma gdzieś zapisane jakieś wartościowe artykuły?
Z góry dzięki za podesłanie materiałów i pozdrawiam.
@riggen: moja doktor (specjalista od chorób metabolicznych) twierdzi, że nie. Tj chude mięsa są lepsze niż tłuste (chociaz głównie poleca drób, a najmniej wieprzowinę - chociaż może być to spowodowane, ze zwykle drób jest najchudszy. Przyznam ze nie wnikałem) Faktem jest natomiast to, że przy zbilansowanej diecie będzie to moim zdaniem pomijalne. Jesli będziesz jadł nieprzetworzone lub mało przetworzone pożywienie, nie przesądzał z tłuszczami i węglowodanami i dodatkowo pamiętał o
@riggen na podstawie wiedzy jutubowej: cholesterol sam w sobie jest dobry, bo jest produkowany przez organizm na potrzeby naprawiania na przykład układu krążenia, spowodowanych między innymi przez nadpodaż cukrów, które to mogą uszkadzać naczynia krwionośne. Podobnie jest z "dobrym" i "złym" cholesterolem, czyli HDLem i LDLem, które są nośnikami cholesterolu po organiźmie. Jeden transportuje do miejsca zapotrzebowania, drugi z, do wątroby. Ten zły, zły jest dlatego, ponieważ czas coś mu się
Cześć wszystkim, zdaję sobie sprawę, że nie do końca to jest poprawny tag na to pytanie, ale na pewno ktoś stąd już zgłębiał ten temat.
Otóż zastanawia mnie, czy rzeczywiście jedzenie mięsa podwyższa poziom cholesterolu we krwi?
Mówię tu o każdym mięsie (głównie kurczak + wieprzowina + wołowina), przejrzałem sporo artykułów, które są raczej dziełami copywriterów, a chętnie zerknąłbym na jakieś wyniki badań czy sensowne opracowania, dlatego czy może ktoś ma gdzieś zapisane jakieś wartościowe artykuły?
Z góry dzięki za podesłanie materiałów i pozdrawiam.
Faktem jest natomiast to, że przy zbilansowanej diecie będzie to moim zdaniem pomijalne. Jesli będziesz jadł nieprzetworzone lub mało przetworzone pożywienie, nie przesądzał z tłuszczami i węglowodanami i dodatkowo pamiętał o