Wpis z mikrobloga

Końcówka roku zbliża się nieuchronnie i wzięło mnie na takie małe podsumowanie mojego tegorocznego wspinania:

- zapisałem się na sekcję wspinaczkową (bouldering) w lutym, przed tym przed +/- rok chodziłem sam
- pierwszy raz pojechałem powspinać się boulderowo w skałach i szybko zostałem sprowadzony na ziemię przez "lajtowe" 6a, które "na pewno
zrobię flashem"
- dwa razy byłem na lokalnych zawodach wspinaczkowych, na nic nie liczyłem, chciałem się po prostu sprawdzić pod presją i w ograniczonym czasie, fajna przygoda i w przyszłym sezonie również zamierzam sie takie udać bo myślę, że to cenne doświadczenie
- zrobiłem swoje pierwsze 6b+ na kilterboardzie i prawie 7a, spadłem z topu, ale może do końca roku uda się je zrobić
- zacząłem wspinać się z liną, byłem na razie 5 razy, udało zrobić się VI.I+, ale na wędce

Jakie plany na rok 2025?
- kurs skałkowy i pierwszy wyjazd na wspinanie w skały z liną
- jeździć w skały wspinać się boulderowo
- zrobić boulderowo 7a kilka dróg
- więcej się rozciągać
- nauczyć się w końcu porządnie podhaczać palce

#bouldering #wspinaczka #wspinanie #sport
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@quescik1: Powodzonka. Z biegiem czasu zobaczysz, że to dobry fun i że zawsze jest nad czym pracować :) A wyjazdy w plener to w ogóle super przygoda.
  • Odpowiedz
  • 0
@lugre: Nigdy nie wiadomo gdzie mnie nogi poniosą więc chętnie przyjmę wszystkie polecjaki :D
@Huannn a to już dawno wiem, że większość wycen jest mocno subiektywna, ale jednak jest to jakiś wyznacznik poziomu na jakim się jest

@jaozyrys Niestety nie pamiętam nazwy bo ustawił to jakiś inny chłopak. Zaczynało się z jednego chwytu skrajnie po lewej, bez stopni. Na całym baldzie nie było tych pomarańczowych stopni, a sam
  • Odpowiedz
  • 0
@One_day_full: I tak właśnie było najpewniej na tym. Wiadomo, że jakby mi się udało go zrobić to bym nie mówił, że jestem na poziomie 7a :D
Regularnie robię 6b/6b+, z 6c muszę trochę pokombinować, ale żeby robić 7a regularnie to jeszcze dłuuuuga droga przede mną.
  • Odpowiedz
  • 0
@Huannn: Niestety (jeszcze) nie. Na wiosnę dopiero planuję kurs skałkowy. Na razie tylko się wspinam na wędkę i po drodze ćwiczę wpinanie się w ekspresy kawałkiem liny który mam przypięty do uprzęży.

To jakiś połóg czy tylko tak na zdęciu wygląda?

Maks co w skałach robiłem to II na Martince i na Durnym w Tatarch, ale to bez sprzętu xD
  • Odpowiedz
@lugre: Pytanie z serii trudnych :D Masz do polecenia jakieś fajne baldy w sektorze D i ew. B w Borze? Nigdy moje nogi tam nie zaszły, a może warto. + pytanie czy jest sens parkować od strony błędnych skał.. a potem w dół schodkami.
  • Odpowiedz
@One_day_full: Teraz poza sezonem turystycznym w PNGS ten parking przy błednych jest zamknięty (szlaban) więc miej to na uwadze. No i ofc to jest płatny parking, ruch wahadłowy itp. Weź to wszystko pod uwagę :D Poza tymi minusami to rzeczywiscie blisko jest z tego parkingu ale bardziej na sektor F/G :) Chyba nie słyszałam zeby znajomi jacys tam parkowali...

Na sektorze B poleciłabym kamyk Titanic (B2), nie polecam B6 (harde
  • Odpowiedz
@lugre: Dzięki wielkie :) Titanica nie lubię, ale to chyba kwestia dogięcia :D Przeglądnę topo za tym co napisałaś, może coś trafi na listę todo. Jest sens wspinać się w lato w borze? Zakładam że tylko w wybrane dni, bo normalnie jest tam za gorąco, w szczególności teraz po wycince.
  • Odpowiedz
@One_day_full:
Zależy pewnie od
a) projektu (chwytów)
b) jak bardzo jest to projekt na limesie dla Ciebie

Ja wspinałam sie w latko popołudniami- jakoś 17/18 byłam w skałce i siedziałąm do zachodu :) Przez całe lato miałam moze problem z dwoma baldami przy których przyjeżdżałam pod pogodę (Joga na kamiennej i jedno 7a+ z sektora A) dlatego, ze pojedyncze oblakowe chwyty na tych baldach lepiej zacierały jak nie
  • Odpowiedz
@lugre: Od siebie mogę polecić wspinanie w lecie po zachodzie słońca :D Tylko trzeba mieć fajną ekipę, albo ogromne samozaparcie. Byłem tak dwa lata temu w Borze i zastałem jeden z lepszych warunów w życiu. Lekki wiaterek robił robotę.
  • Odpowiedz