Wpis z mikrobloga

Jeśli chodzi o sprzedaż alkoholu na wynos, to jestem za modelem szwedzkim.
Chcesz kupić wino czy wódkę? Proszę bardzo — ale tylko w specjalnym sklepie, otwartym od 10:00 do 19:00 (albo nawet do 18:00, już nie pamiętam jak to tam dokładnie).

Ale nie na stacji benzynowej.
Nie w Żabce.
Nie w „warzywniaku”.
I na pewno nie w markecie przy kasie obok lizaków.
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chcesz kupić wino czy wódkę? Proszę bardzo — ale tylko w specjalnym sklepie, otwartym od 10:00 do 19:00 (albo nawet do 18:00, już nie pamiętam jak to tam dokładnie).

@Sophos: Oj musisz byc dosc mlody ze nie pamietasz ze to juz przerabialismy :D
  • Odpowiedz
  • 24
@o__0: zarówno badania prowadzone na świecie, jak i statystyki w gminach gdzie wprowadzono nocną prohibicję, wskazują jasno, że ograniczenie dostępności alkoholu wpływa na ilość interwencji policyjnych i kolejki na SORach. Alkoholik pójdzie po a-----l, choćby miał 10 km iść, ale ograniczając jego dostępność, zmniejszamy liczbę alkoholików w "nowym" pokoleniu.
  • Odpowiedz
tak, moje wnuczki mają 3 lata :)

@Sophos: Wszystkiego dobrego :)

Czyli skoro nie mlody to steskniony za slusznie minionymi czasami. Nie wiem czy jest sie czym chwalic :D
  • Odpowiedz
@Sophos: Skoro tak tęsknisz za modelem Szwedzkim to zakładam że nigdy nie piłeś tam alkoholu. Taki model ograniczania dostępu poprzez monitorowanie obywateli i sprzedawanie byle czego w sklepach. Powoduje że ludzie pędzą własne trunki albo przywożą hurtowo promami. Sam nie jestem fanem picia ale zabieranie wolności obywatelskiej pod byle pretekstem nie jest fajne. Po prostu ludzi trzeba edukować, a nie ograniczać i kontrolować.
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi o sprzedaż alkoholu na wynos, to jestem za modelem szwedzkim.

@Sophos: Świetnie, a myślałeś nad tym jak to miałoby u nas działać? Bo chyba zauważyłeś, że "trochę" się różnimy od Szwedów i może być ciężko z tym modelem przeniesionym 1 do 1

ale ograniczając jego dostępność, zmniejszamy liczbę alkoholików w "nowym" pokoleniu.

@Sophos: tak tak, zmniejszymy dostępność... Chcesz nam załatwić powrót melin z dziwnej jakości alkoholem?
  • Odpowiedz
@Sophos ja tam wolę w mniejszych butelkach niz 0,7. Nigdy mi tyle nie jest potrzebne, bo pije drinka raz na jakiś czas. Ale pewno ciebie kusi ( ͡° ʖ̯ ͡°) najgorzej jak dadzą 2.5kg ziemniakow w promocji. Pewno w---------z wszystko pod korek na jeden obiad
  • Odpowiedz
@Sophos: A może po prostu nie wyłaź z piwnicy, alkusie? Po co zabraniać normalnym ludziom robienia zakupów kiedy chcą?
  • Odpowiedz
to jestem za modelem szwedzkim.

@Sophos: ja jestem za modelem by nie można było pisać głupot w internecie, szczególnie tych zamordystycznych. Ale popatrz, mamy to co mamy
  • Odpowiedz