Wpis z mikrobloga

#webdev #webmastering #programowanie Mirki, doradźcie mi - gdzie i jak założyć swoją stronę internetową (blog + ewentualnie jakiś sklep i adres e-mail) z własną domeną?

Stwierdziłem że czas założyć coś w rodzaju swojej stronki internetowej związanej z tematami zawodowymi z własną domeną, co polecacie na początek? Milion poradników a każdy mówi co innego.

1. Jak rozumiem trzeba wykupić własną domenę u jakiegoś dostawcy, tak? U kogo polecacie? Ile powinno to kosztować.
2. Na czym? WordPress? Zależałoby mi na tym żebym nie musiał bawić się w jakieś mega programowanie, konfigurowanie i adminowanie, chociaż jak trzeba to dam radę.
2a. Może płatny hosting od Wordpressa? https://wordpress.com/hosting/ Tylko podejrzewam że 100 zł /miesiąc to mimo wszystko całkiem sporo.
3. Czy też jakiś inny hosting? Lub coś innego niż Wordpress?
4. Wymagania są takie, żebym miał:
- swojego mejla w swojej domenie,
- blog o tematyce zawodowej,
- jakieś standardowe zakładki
-w przyszłości może jakiś sklep.

Przy takich założeniach jaki budżet powinienem przyjąć na to wszystko?

Jakieś rady, wskazówki, na co zwrócić uwagę?
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wegrzynski: Cześć, zapoznaj się z naszą ofertą https://hostido.pl/polecam/WYKOP

1. Cena rejestracji domeny PL to 9,99zł netto, przedłużenie 50,99zł netto.
2. Każdy plan hostingowy u nas posiada automatyczny instalator WordPressa, nie trzeba bawić się w żadne wgrywanie plików :) Ceny od 49zł netto / rok.
4. Jak najbardziej możliwość założenia konta pocztowego we własnej domenie, sklep może być obsługiwany przez WordPressa za pośrednictwem
  • Odpowiedz
@Wegrzynski:

1. Polecam Ci tam gdzie sam mam czyli w seohost.pl, domenę .pl będziesz miał 68 zł rocznie (pierwszy rok coś ok 12 zł)
2. Tak najlepiej na Wordpressie. Dużo hostingów (mój ma) ma możliwość instalacji tego skryptu z autoinstalatora. Czyli jednym kliknięciem wskazujesz na jakiej domenie ma zainstalować i nie trzeba się bawić z wrzucaniem tego wszystkiego na serwer przez FTP itd.
2a. Polecam jak w pkt 1 (z
  • Odpowiedz