Wpis z mikrobloga

Jakich programów używacie do tworzenia codziennych backupów plików (nie dysków)? Ja zacznę:

Seagate Toolkit (za darmo do dysków Seagate) - nie polecam, nie kopiuje plików ukrytych, i systemowych i nie można tej opcji ominąć, poza tym ma fajną funkcję w której usunięte i podmienione pliki przerzuca do osobnego folderu, można łatwo się do plików dobrać i porównywać

O&O AutoBackup - kopiuje pliki ukryte, ale za to nie ma opcji zachowywania gdzieś wersji plików usuniętych/zmienionych

Inne rozwiązania jakie kojarzę to oferują, albo klonowanie (co jest problemem, jeśli chcemy szybko porównać wersje plików), albo zapisywanie plików do paczek z własnymi rozszerzeniami - do których dostanie się również jest problematyczne.

#programy #backup #it #bezpieczenstwo #software
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tak-nie-wiem Dell Wyse 5070 (jakieś 200-300zł), na tym Promox, na Promox postawiony najnowszy Synology (a dokładnie xpenology, klon synology). Sposób podłączenia dysku dowolny, można SATA, można dysk na USB.
Synology ma super apke Synology Drive Client pozwalającą synchronizować wybrane pliki/foldery z domową chmurą. Dodatkowo możesz mu ustawić by pamiętał x wersji pliku sprzed zmiany, więc można przywrócić pliki w przypadku ich usunięcia.
Jeśli masz zewnętrze IP to możesz synchronizować zdalnie, jak nie masz
  • Odpowiedz
  • 0
Jako amator FreeFileSync.

@ashmedai: a w jaki sposób FreeFileSync synchronizuje pliki ze zmienioną treścią? Po prostu je podmienia, czy zachowuje gdzieś starsze wersje / wersje usunięte?

Jeżeli chcesz spróbować zabawę to można się pobawić właśnie przez Promox'a

@markhausen: chyba będę musiał. Myślałem, że Seagate Toolkit robi dobry prosty backup, a tu się okazuje, że bardzo dużo plików on sobie ot tak pomija, co generalnie go przekreśla jako "backup"
  • Odpowiedz
  • 1
Jako amator FreeFileSync.

@ashmedai: obejrzałem filmiki, ciekawa opcja, trochę działa jak porównywanie katalogów na Total Commander, niestety nie ma opcji wrzucania starszych wersji pliku do osobnego folderu, ot prosta synchronizacja.
  • Odpowiedz