Wpis z mikrobloga

Kiszak twierdzacy, ze PoE jest proste przy czym sam wziął gotowy build którym face tankował kazda mechanike uber bossow xD Najbardziej mnie bawi jak gada, ze zrobil wlasny build i dzialal, a przeszedł SRSami kampanie xD Juz nie wspomne jak przy jego pierwszym podejsciu czat dawal milion tipow i przedmioty

Zacytuje komentarz z pod tego filmu

"Pieprzenie, że POE nie jest trudne. Ma bardzo wysoki próg wejścia. Sama gra nie wyjaśnia niczego poza podstawami mechanik. Gdyby nie strony zewnętrzne poświęcone poszczególnym aspektom gry (jak crafting, heist, syndicate itd.) czy aplikacje trzecie (choćby POB) to większość graczy, jak i sam @Kiszak g---o by w grze zrobili, i farmili co najwyżej żółte mapki, a nie uber bossy. Uważam, że ta złożoność jest koronną zaletą gry, bo mimo, że gram od kilku lat, gra wciąż potrafi mnie czymś zaskakiwać, co jakiś czas odkrywam (najczęściej w jakimś zewnętrznym źródle) coś, czego nie wiedziałem lub o czym miałem błędne wyobrażenie. Ale nie bądźcie (z Kiszakiem na czele) hipokrytami wyzywającymi ludzi od debili i twierdzącymi, że gra jest prosta, a całą wiedzę na jej temat wyssaliście z mlekiem matki lub doszlibyście do wszystkiego sami."

I zgadzam sie z nim, gdyby zostawic go sam na sam z poe, bez wiki, bez poba, bez poradnikow, bez buildow to bossy moglby sobie poogladac na youtube.

#kiszak #gry #poe #pathofexile
Lobotomy_Enthusiast - Kiszak twierdzacy, ze PoE jest proste przy czym sam wziął gotow...

źródło: obraz

Pobierz
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Alray: Tak jak i większość "twórców" nagrywających z PoE w Polsce. Oni tworzą jakąś sektę oświeconych, z którymi nie wolno wchodzić w żadną polemikę. Co drugi nagrywa to samo, o tym samym, w zależności jaki mają przekaz na swoich grupkach xD
  • Odpowiedz
@Lobotomy_Enthusiast ale teraz wyśmiewasz kiszaka czy bronisz elitarności poe ? Jeśli to 1 to kiszak jest wdzięczny bo oglądasz filmik i wrzucasz na wykop zwiększajac zasięgu - nie ważne jak byle gadali. Co do drugiej kwestii to takim gadaniem jedynie odstraszasz graczy którzy są niezdecydowani albo podbudowujesz swoje ego jaki ty nie jesteś zajebisty i tak ogarniasz tą grę.
  • Odpowiedz
@Lobotomy_Enthusiast: Ale POE jest proste. To, że nie jest trywialne, jak np. D4 to nie oznacza, że jest trudne! Który content tam jest jakiś wybitnie trudny? Chyba Ubery na ruthless tylko, reszte zrobi każdy kto będzie chciał i nie jest upośledzony. I mówie to z perspektywy nie jakiegoś hardcorowego gracza, ale osoby, która gra 1-3 pierwsze tygodnie sezonu po 1-3h dziennie.
  • Odpowiedz
@Syn_Tracza: Chodzi o zaprojektowanie gry, gra nie jest prosta bo nic nie tłumaczy. Bądź nowym graczem, odpal PoE i nie korzystaj z ZADNYCH dostępnych, zewnetrznych narzedzi i poradnikow tlumaczacych mechaniki i to jak dzialaja obrazenia etc. Wtedy bys odczul, ze ta gra wcale nie jest taka prosta.

Mozesz miec teraz problem wejsc w buty nowego gracza ktory nie wie nic o grze i niczego sie nie uczy poza nia, ale
  • Odpowiedz
@Lobotomy_Enthusiast: a ja nie lubię PoE właśnie za to, że przeciętny gracz bez buildów z neta nic nie osiągnie. Co to za gra gdy gram czyimś buildem i jestem prowadzony jak za rączkę przy każdej zmianie? Ja przy takim czymś czuję się jakbym grał czyjąś postacią, a nie swoją...
  • Odpowiedz
@Lobotomy_Enthusiast: Ja uważam, że jeżeli rozpatrywać to w ten sposób, że nowy gracz powinien wejść do gry i się wszystkiego uczyć z niej, po prostu grając i nie używając do tego stron oraz narzędzi zewnętrznych - to tak, gra jest faktycznie trudna. Zwłaszcza dla osób bez obycia z tym gatunkiem. Zwyczajnie jest przytłaczająca.

Ja sam jak zaczynałem, mając wcześniej doświadczenie z Diablo 2, musiałem sporo się nauczyć. Ale dla mnie
  • Odpowiedz
Chodzi o zaprojektowanie gry, gra nie jest prosta bo nic nie tłumaczy. Bądź nowym graczem, odpal PoE i nie korzystaj z ZADNYCH dostępnych, zewnetrznych narzedzi i poradnikow tlumaczacych mechaniki i to jak dzialaja obrazenia etc. Wtedy bys odczul, ze ta gra wcale nie jest taka prosta.

@Lobotomy_Enthusiast: Nie ma wewnętrznego guide, ale jest poewiki, gdzie znajdzie się wszystko co początkujący gracz chce wiedzieć.

jak jedziesz na gotowym meta buildzie od
  • Odpowiedz