Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
"droga do piekła wygląda jak marzenie, a droga do marzeń wygląda jak piekło".

Tak można streścić moją drogę w IT.

W branży prawnej - spinałem się i stresowałem, byłem też ofiarą mobbingu jak każdy z tej branży w jakimś momencie drogi zawodowej. Plus wyzysk. Potężny jak nigdzie indziej wyzysk asystentów/praktykantów i aplikantow wszelkiej maści.
Przebranzowiłem się.

W IT - wszedłem w 2017, zapraszali tu, zapraszali tam. Helpdesk bez doświadczenia dzięki (średnio słabej) znajomości francuskiego,proszę bardzo. Junior tester bez znajomości niczego? Proszę, chodź. Potem dev z c++, ale dopiero się uczysz? Nie ma sprawy. Słodka pensyjka UoP, 2 próg podatkowy, hipoteczny lekko, a w samej pracy szkolenia za szkoleniami, dofinansowanie do certow, wszędzie czas na wdrożonko w każdy projekt.
Dziękuję bardzo, proszę bardzo. Podwyżka 15% może być? I 30% proszę Pana się znajdzie. Dziękuję bardzo, całuję rączki proszę pana. Benefity, wygodne biuro. I praktycznie sami mili ludzie. Zero lisów którzy by utopili z łyżce wody (jak w branży prawnej). Wszyscy mili i każdy sobie pomagał.
No i awans za awansem. Mnóstwo miejsca dla każdego.

I nagle.. chj, krwa rok 2024. 200cv ponad, nie chce nigdzie nikt. Rozmów kilka, zero odzewu. A nie, przepraszam. Odzew był, że dzięki za czterdziescicztery etapy rekrutacji, ale jednak nie zatrudniamy. A tymczasem w obecnej pracy cięcia za cięciami.
I moi koledzy z branży prawnej którzy wytrzymali te mobbingi i upokorzenia - dziś mają spoko. A ja muszę jak najszybciej wymyślić jaki dalszy plan na życie, bo niewiele już czasu mi zostało w IT.

#it #pracbaza

Trzymajcie się tam

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adam88448: w firmie, w której pracuję, zatrudniamy prawie tylko i wyłącznie seniorów i mamy ponad 100 CV na niektóre pozycje. wybieramy tylko najlepszych. tak wygląda rynek IT obecnie.
  • Odpowiedz
@ly000: Nie twierdze że nie ma dużo chętnych ale sam przyznaj ze nie trudno jest być najlepszym w śród konkurencji z PL zwłaszcza seniorów. Jak ktoś umie używać debuggera do czegoś wiecej niz break point i wie dlaczego lepiej nie dawac logiki biznesowej w kontrolerach to jest lepszy od 99% kandydatów. Niestety polskie IT to troche lepsi hindusi i nie ciężko być w 1% najlepszych.
  • Odpowiedz