Aktywne Wpisy

Smauga +269
Pijcie ze mną kompot, bo przeprowadziłam się bliżej Polski. Miałam już dość mieszkania na niemieckim zakaukaziu- w Badenii-Wirtembergii. Żadnych zalet tam nie ma dla mnie- daleko do Polski (do granicy 500 km) drogo jeśli chodzi o mieszkania, tereny ładne, ale tak bez szału. Z 500 km zrobiło się niecałe 30 km do granicy co jest bardzo dużym postępem. Cieszę się na tą zmianę (。◕‿‿◕。)
Dalej pracuję
Dalej pracuję

midnight +51
Po prawie 15 latach prób, udalo mi się w końcu zawieść brata na odwyk do szpitala na detoks. Musiał być trzeźwy na izbie przyjęć, więc miał juz takie delirium, że na wózku go wiozłem, nie życzę najgorszemu wrogowi takich doświadczeń jakich doświadczyłem przez te wszystkie lata, zobaczymy co bedzie. #alkoholizm

Nie było żadnych poważnych przetargów, rozliczeń, organów nadzorczych z prawdziwego zdarzenia. Wszystko regulował "wolny rynek", a budowy szły całkowicie "prywatnie" na wariackich papierach.
Efektem była niewyobrażalna wręcz dzisiaj korupcja, patologia i brak jakiegokolwiek, sensownego postępu. Rząd rozdawał dzikie koncesje na tajnych warunkach, które dla świeżo upieczony multimilionerów przygotowywały zachodnie law firms.
W szczycie tego absurdu krążyły normalnie dowcipy o budowaniu autostrad, że z jednego kilometra może dostatnie żyć rodzina przez dwa pokolenia.
W pewnym momencie coś jednak tu pękło, może przygotowania do Euro, jak się dzisiaj mówi, a może po prostu przegięto pałę, a politycy mieli dosyć jeżdżenia po dziurawych drogach. Zmieniono prawo, naprawiono działanie GDDkiA. Powoli państwo na wszystkich szczeblach zaczęło brać organizację w 100% na siebie. Prywatnie oczywiście robili kontraktorzy, ale z państwowym batem nad sobą jak w starożytnym Egipcie XD
No ale mieszkań i osiedli to siem tak planować nie da. 98% robi deweloperka. Bez kompletnych planów, bez zasad urbanistycznych, naginając wszystkie możliwe normy i w powiatach srogo korumpując urzędników. Tak jest super.
#nieruchomosci #polskiedrogi #ekonomia #gospodarka
źródło: juroszek
Pobierz@acpiorundc: Nie zgodzę się. Za S8 w okolicy Bemowa ładnie przepłaciliśmy :)
@mickpl: Niby naród wyszedł z gospodarki centralnie planowanej, a niewiele się nauczył. Ze skrajności w skrajność, jak gospodarka wolnorynkowa, to wszystko, co państwowe, musi być złe. Tylko
@mickpl: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: z29524322Q,Parking-na-osiedlu-firmy-Murapol-przy-ul--Dzieci-W
Pobierz@mickpl: zmieniło się to że weszliśmy do Unii i napłynęły unijne dotacje. Ale tu nie chodziło tylko o kasę, tylko też o europejskie standardy. Jak unia dawała hajs to jednocześnie wymagała przejrzystości.
Kasy było na wszystko w opór, Generalny Wykonawca odcinał kupony po tej robocie jeszcze parę lat...
@acpiorundc: solidny argument xD