Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
witajcie,

ja 29 lvl, chciałbym rozpocząć korzystanie z dobrodziejstw IKE i IKZE jeszcze od tego roku (2024).
W przyszłym tygodniu kończy mi się lokata, więc chciałbym:
- otworzyć IKE i IKZE i jednorazowo wpłacić maksymalne kwoty do limitu, potem w styczniu 2025 (nawet może być 2 stycznia) od razu naraz wpłacić maksymalne kwoty do limitu 2025 (i potem co roku tak samo)

mój aktualny portfel:
110k zł w obligacjach skarbowych (z czego ok. 100 to trzyletnie TOS z bodajże sierpnia tego roku)
72k zł lokata, która się zaraz skończy.

limit IKE+IKZE to niecałe 33k zł w 2024 roku i pewnie nie mniej będzie w 2025 (a chcę wrzucić te pieniądze na samym początku), więc pewnie koło 66k zł pójdzie mi na IKE+IKZE (niemal całość z kończącej mi się zaraz lokaty).

jak widać po moim portfelu, jestem laikiem pod kątem finansów osobistych i jeśli chodzi o IKE/IKZE też wolałbym wrzucić raz na rok pełną kwotę i się tym nie zajmować. z kilku względów nie mogę sobie pozwolić czasowo na wykonywanie większych analiz, a chodzi mi nawet nie o kosmiczny zarobek, tylko żeby sobie to ładnie pracowało na emeryturę z kilka punktów procentowych powyżej inflacji i bez podatku.
Po tagu widzę, że dobry jest ETF LYPS.PL i dużo mirków go ma.

moje pytania:
1. czy przy takim podejściu, że raz na rok wrzucam całą kwotę, jest jakiś preferowany dostawca IKE i IKZE (pod kątem prowizji)?
czytam, że w pierwszym kwartale 2025 XTB ma otworzyć IKZE - jeśli będzie korzystne, to pewnie warto będzie tam przenieść (rozumiem, że to nie problem), ale na ten moment, żeby nie stracić limitu IKZE (i tego odliczenia podatkowego) muszę założyć gdzieś.

2. czytałem tag i jeden z mirków pisał, że najlepiej, żeby taki długoterminowo zakładany ETF miał ekspozycję na ryzyko kursowe (do dolara), bo długoterminowe trzymanie takich oszczędności w polskiej walucie jest złym pomysłem - w zasadzie przychylam się do tego podejścia, ale czy wspomniany ETF LYPS.PL jakoś ma w sobie to ryzyko kursowe do dolara?

3. czy w tego ETF LYPS.PL mogę się załadować w pełni zarówno w IKE i IKZE?

4. czy dobrze rozumiem, że ten ETF LYPS.PL sam w sobie stanowi "dywersyfikację portela"? skoro jego konstrukcja polega na tym, że składają się na niego dziesiątki firm, to wydaje mi się to dywersyfikacja sama w sobie.

5. czy jak kupuję taki ETF LYPS.PL to, oprócz prowizji za zakup, broker pobiera też opłatę za zarządzanie co roku? to jest po roku od momentu mojego zakupu czy jakoś w konkretnej dacie? jeśli w konkretnej dacie to czy jakoś proporcjonalnie do czasu, przez który trzymam środki?

#ike #ikze #oszczedzanie #etf #inwestycje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: odpowiedź podstawowa: zobacz sobie jakiejkolwiek informacje o budowaniu portfela.

To co masz teraz jest mega defensywnie.

Pytanie, czy nie będziesz się obawiał wysokiej zmienności ETF czysto
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
entuzjastyczny-badacz-92: @OsSikorskiego

ok, nie miało to brzmieć jak reklama czegokolwiek, po prostu tak wywnioskowałem z wielu wpisów pod tymi tagami.

"To co masz teraz jest mega defensywnie." - bo najważniejsze dla mnie to nie stracić, stąd te obligacje w takiej kwocie; podane przeze mnie kwoty są całkowitymi moimi oszczędnościami. natomiast mimo, że nie chcę stracić, to sądzę, że powinienem zacząć coś też z akcjami i czytałem, że IKE to jest akurat bardzo
  • Odpowiedz
bo najważniejsze dla mnie to nie stracić, stąd te obligacje w takiej kwocie

@mirko_anonim: no tak, a chcesz się rzucić na indeks SP500, który potrafi spaść o kilkanaście procent przy różnych okazjach.

te dywidendy nie trafiają na konto w IKE? żeby były właśnie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nowoczesny-filantrop-55: @OsSikorskiego

"All Country World Index - ACWI." - i każdy z tych przewijających się przez tag brokerów typu XTB, Bossa (Bank Ochrony Środowiska), mBank ma ten ETF?
np. na Bossa starałem się znaleźć, ale tutaj wyszukało mi pięć stron różnych tych funduszy, jedna z opłatą typu 0,2, a inne 0,9

czy ACWI to jest konkretna nazwa instrumentu, czy chodzi Tobie o grupę instrumentów (bo kilka z nich ma w nazwie "ACWI", np.
  • Odpowiedz
wydaje się, że przy takim podejściu, jakie chcę zastosować (raz do roku wpłacam za max limit), to właśnie Bossa może być najkorzystniejsza, jak patrzę po zestawieniach opłat.

@mirko_anonim: też mi na to wygląda, ale decyzja jest Twoja :D

"All Country World Index - ACWI." - i każdy z tych przewijających się przez tag brokerów typu XTB, Bossa (Bank Ochrony Środowiska), mBank ma ten ETF

czy ACWI to jest konkretna nazwa instrumentu, czy chodzi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @cierpliwy-twórca-80 - tak, dlatego chcę to dywersyfikować poprzez ETF na all-world; wydaje się, że jest to ryzyko akceptowalne, biorąc pod uwagę, jak duży odsetek swojej kasy mam już w relatywnie bezpieczniejszych obligacjach skarbowych, a modelowe portfele np. na inwestomacie postulują nawet 80 akcje/20 obligacje, gdzie u mnie byłoby to ok. 45 akcje/55 obligacje

@OsSikorskiego "@mirko_anonim: benchmark to jest to jak w tym czasie poruszał się
  • Odpowiedz
jak rozumiem, gdybym miał ETF dywidendowy (a nie akumulujący) i za te dywidendy dokupował dalej jednostki ETF, to czy nie wyszło by na to samo jakbym miał akumulujący (pomijając te kwestie możliwości/braku możliwości kupna ułamków akcji)?

@mirko_anonim: tak, bez kosztów zakupu typu prowizje powinieneś wyjść na to samo. Przy czym ETF wypłaca dywidendy rzadziej, więc teoretycznie rzadziej dokupujesz jednostki niż to co robi ETF wewnątrz
  • Odpowiedz
Całe szczęście, że na świecie są fundusze obracające tryliardami, które potworzyły indeksy w które może leszcz się zapakować, które wezmą nasze pieniądze i je tak zainwestują, że zarobisz.

Brzmi to jak MLM i scam? Bo to jest MLM i scam.

@mirko_anonim: x x D

Dobra może po tak długim wywodzie zaproponujesz coś, co jest inwestycją i da w ciągu wielu lat zwrot
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zorganizowany-kolekcjoner-79: tu op.
zdecydowałem się na BOSSA i założyłem IKE/IKZE. natomiast mam pytanie o ten ETF, którym jestem zainteresowany, tj. na all world.
w kilku miejscach on pokazuje różne wartości jednostkowe i w związku z tym mam wątpliwość, czy to ten sam, który mnie interesuje (akumulujący w USD)
- https://www.blackrock.com/pl/inwestorzy-indywidualni/produkty/251850/ishares-msci-acwi-ucits-etf - USD 89,12
- https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B6R52259 - USD 85,58
- na BOSSA WebTrader mi pokazuje teraz kurs 85,51, ale wydaje mi się, że to jest w
  • Odpowiedz