Wpis z mikrobloga

Patrząc na ten post przypomniał mi się jeden mem.
Nie biorąc pod uwagę USA, na zachodzie Europy w sumie McDonalds jest dużo mniej oblegany i ten mem w rzeczywistości przynajmniej w stosunku do Polski nie pokrywa się z rzeczywistością.
W takiej Częstochowie (200k mieszkańców) jest 5 McDonald's a buduje się szósty. Gdzie na przykład w mieście Foggia (Włochy - 150k mieszkańców) są tylko dwa i na obrzeżach miasta.
We Francji, Hiszpanii, Włoszech w centrum miasta można znaleźć pełno restauracji z lokalną, tradycyjną kuchnią gdzie w takich Katowicach poza dwoma lokalami w centrum nie ma żadnej polskiej kuchni (nie wspominam tutaj o żadnych barach mlecznych - bez przesady, mówię o restauracjach).
Dlaczego w Polsce jest problem z utrzymaniem tradycyjnego jedzenia i w takich Katowicach prędzej znajdę kuchnię azjatycka (tajską, japońską, koreańską) i 3 McDonald's niż polską? Wtf? Czy jesteśmy narodem wyprutym z tradycji? #kuchnia #polska #drwal #wroclaw
neuwerg - Patrząc na ten post przypomniał mi się jeden mem. 
Nie biorąc pod uwagę USA...

źródło: 449729113_465136932933652_1586537534717935724_n

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@hohohohoho: Aha. A ja myślałem, że po to aby dobrze spędzić czas i zjeść super dania lokalne. Z resztą zagraniczne dania można również w domu przygotować jak się chcę więc co to za problem zrobić to samemu? Dodatkowo większość tych np. "włoskich" restauracji ma bardzo niewiele wspólnego z włoską kuchnią, na przykład serwowanie w włoskich restauracjach w Polsce makaronu z kurczakiem (bardzo włoskie) xD
  • Odpowiedz
  • 1
@bardzospokojnyczlowiek: Okej, ale Węgry przykładowo po 89 roku nie zachłysły się zachodem, tam cały czas działa mnóstwo węgierskich knajp w losowych miejscowościach. Polska może pomarzyć o takiej ilości knajp z lokalnym jedzeniem. Czy jest to po prostu głupota społeczeństwa ? Nie jestem tego w stanie zrozumieć ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mariowtetrisie: ale bzdury, polska kuchnia jak najbardziej nadaje się do restauracji i jest mnóstwo sposobów jak te dania przygotować z twistem, a w klasycznej wersji są po prostu sycące i zdrowe.

@neuwerg w Polsce nie ma takiej kultury restauracyjnej jak w Stanach albo na zachodzie. U nas się nie idzie po prostu zjeść, tylko musi być jakaś specjalna okazja, goście oczekują albo zajebistej obsługi albo jedzenie ma być jakieś
  • Odpowiedz
@neuwerg: Od promowania polskiej kuchni są raczej turystyczne miejsca. Resztę wytłumaczył @bardzospokojnyczlowiek
Sukces McDonald's jest dla mnie niezbyt niezrozumiały, bo to po prostu obrzydliwe w smaku jedzenie, przynajmniej takie było przy mojej ostatniej wizycie.
A z tymi tradycjami, to już nie przesadzaj. Kuchnia polska to w większości PRL-owskie wydziwianie oszczędnościowe, tradycji w tym niewiele.
W wersji bardziej PRO to jakieś dziwne adaptowanie kuchni PRL-owskiej w "szlacheckim" wydaniu.
Ale ostatecznie
  • Odpowiedz
Okej, ale Węgry przykładowo po 89 roku nie zachłysły się zachodem, tam cały czas działa mnóstwo węgierskich knajp w losowych miejscowościach

@neuwerg: czy ja wiem, trochę musiałem się naszukac w Budapeszcie żeby zjeść coś lokalnego. A kebabow byle tyle samo co u nas
  • Odpowiedz
Od promowania polskiej kuchni są raczej turystyczne miejsca

@paramyksowiroza: absolutnie się z tym nie zgadzam. Bary mleczne to też jest zazwyczaj kuchnia polska. Nie każda restauracja w centrum musi być z automatu knajpą dla turystów.
  • Odpowiedz
Dlaczego w Polsce jest problem z utrzymaniem tradycyjnego jedzenia i w takich Katowicach prędzej znajdę kuchnię azjatycka (tajską, japońską, koreańską) i 3 McDonald's niż polską?

@neuwerg: a jak idziesz do knajpy to szukasz schabowego czy pizzy/burger/pad thaia? Ja nie znam nikogo, kto chodziłby na polską kuchnię do knajp ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@Ogau: Tak szukam kotleta schabowego z kością, kaczki, rolady wołowej, flaczków, żuru, dobrych pierogów, kartaczy, pyz, kwaśnicy i innych. Po co mam jeść nieprawdziwą pizze i pad thai?
  • Odpowiedz
  • 0
@pekak: Jak można porównywać bary mleczne gdzie w 80% to dania rodem PRL bez obsługi kelnerskiej które mają promować polską kuchnie xD
  • Odpowiedz
@neuwerg: no to jesteś w mniejszości. Większość woli jeść "nieprawdziwą" pizzę, niż to, co mają w domu od urodzenia ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
laczego w Polsce jest problem z utrzymaniem tradycyjnego jedzenia i w takich Katowicach prędzej znajdę kuchnię azjatycka (tajską, japońską, koreańską) i 3 McDonald's niż polską? Wtf? Czy jesteśmy narodem wyprutym z tradycji? #kuchnia #polska #drwal #wroclaw

@neuwerg: Tradycyjnego jedzenia? W Polsce nigdy nie było kultury mieszczańskiej więc nie wykształciła się kultura gastronomiczna i kuchnia. Nasze zapóźnienie cywilizacyjne polegało na pchaniu przez elity
  • Odpowiedz