Aktywne Wpisy
fundacjawosp +743
Dołącz do Licytacji Najbardziej Hojnych Darczyńców!
❤️ Coroczny Finał WOŚP to nie tylko kwesta do puszek, aukcje Allegro, zbiórka SMS czy eSkarbonki! To również Licytacja Najbardziej Hojnych Darczyńców, towarzysząca finałowemu graniu od 1994 roku! To jedna z najstarszych finałowych tradycji!
Więcej szczegółów o LNHD znajdziecie tu: https://www.wosp.org.pl/aktualnosci/dolacz-do-licytacji-najbardziej-hojnych-darczyncow
#wosp2025
❤️ Coroczny Finał WOŚP to nie tylko kwesta do puszek, aukcje Allegro, zbiórka SMS czy eSkarbonki! To również Licytacja Najbardziej Hojnych Darczyńców, towarzysząca finałowemu graniu od 1994 roku! To jedna z najstarszych finałowych tradycji!
Więcej szczegółów o LNHD znajdziecie tu: https://www.wosp.org.pl/aktualnosci/dolacz-do-licytacji-najbardziej-hojnych-darczyncow
#wosp2025
#6poziomraka
Operacja w skrocie.
Najpierw dali na czaske jakies miejscowe znieczulenia, bo musieli mi zalozyc taki head holder (3-4 sruby). Pozniej dali wiecej w żyły, bo wjechalo krojenie czachy. Pozniej mniej, bo musialem gadac z psychologiem zeby chirurg wiedzial gdzie moze sie posuwać. Powtrzanie wyrazow i krótkich zdań, chirug w tym czasie przykładał elektrodę i sprawdzal jak to wplywa na zaburzenia mowy (to jest tylko jeden przykład tej mega trudnej operacji).
Szybko
Operacja w skrocie.
Najpierw dali na czaske jakies miejscowe znieczulenia, bo musieli mi zalozyc taki head holder (3-4 sruby). Pozniej dali wiecej w żyły, bo wjechalo krojenie czachy. Pozniej mniej, bo musialem gadac z psychologiem zeby chirurg wiedzial gdzie moze sie posuwać. Powtrzanie wyrazow i krótkich zdań, chirug w tym czasie przykładał elektrodę i sprawdzal jak to wplywa na zaburzenia mowy (to jest tylko jeden przykład tej mega trudnej operacji).
Szybko
Nie biorąc pod uwagę USA, na zachodzie Europy w sumie McDonalds jest dużo mniej oblegany i ten mem w rzeczywistości przynajmniej w stosunku do Polski nie pokrywa się z rzeczywistością.
W takiej Częstochowie (200k mieszkańców) jest 5 McDonald's a buduje się szósty. Gdzie na przykład w mieście Foggia (Włochy - 150k mieszkańców) są tylko dwa i na obrzeżach miasta.
We Francji, Hiszpanii, Włoszech w centrum miasta można znaleźć pełno restauracji z lokalną, tradycyjną kuchnią gdzie w takich Katowicach poza dwoma lokalami w centrum nie ma żadnej polskiej kuchni (nie wspominam tutaj o żadnych barach mlecznych - bez przesady, mówię o restauracjach).
Dlaczego w Polsce jest problem z utrzymaniem tradycyjnego jedzenia i w takich Katowicach prędzej znajdę kuchnię azjatycka (tajską, japońską, koreańską) i 3 McDonald's niż polską? Wtf? Czy jesteśmy narodem wyprutym z tradycji? #kuchnia #polska #drwal #wroclaw
@neuwerg w Polsce nie ma takiej kultury restauracyjnej jak w Stanach albo na zachodzie. U nas się nie idzie po prostu zjeść, tylko musi być jakaś specjalna okazja, goście oczekują albo zajebistej obsługi albo jedzenie ma być jakieś
Sukces McDonald's jest dla mnie niezbyt niezrozumiały, bo to po prostu obrzydliwe w smaku jedzenie, przynajmniej takie było przy mojej ostatniej wizycie.
A z tymi tradycjami, to już nie przesadzaj. Kuchnia polska to w większości PRL-owskie wydziwianie oszczędnościowe, tradycji w tym niewiele.
W wersji bardziej PRO to jakieś dziwne adaptowanie kuchni PRL-owskiej w "szlacheckim" wydaniu.
Ale ostatecznie
@neuwerg: czy ja wiem, trochę musiałem się naszukac w Budapeszcie żeby zjeść coś lokalnego. A kebabow byle tyle samo co u nas
@paramyksowiroza: absolutnie się z tym nie zgadzam. Bary mleczne to też jest zazwyczaj kuchnia polska. Nie każda restauracja w centrum musi być z automatu knajpą dla turystów.
@neuwerg: a jak idziesz do knajpy to szukasz schabowego czy pizzy/burger/pad thaia? Ja nie znam nikogo, kto chodziłby na polską kuchnię do knajp ¯\(ツ)/¯
@neuwerg: Tradycyjnego jedzenia? W Polsce nigdy nie było kultury mieszczańskiej więc nie wykształciła się kultura gastronomiczna i kuchnia. Nasze zapóźnienie cywilizacyjne polegało na pchaniu przez elity