Wpis z mikrobloga

#mecz #wislakrakow #cracovia wytłumaczy mi ktoś dlaczego Legia przyjmuje na stadionie nożowników z Krakowa a nawet śpiewa o nich otwarcie c*** wam w dupę nożownicy i w tym samym czasie bojkotuje Wisłę na każdym innym stadionie? Ja nie widzę w tym sensu.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomasz-aleksander-barania: a co Ty mówisz. Między bajki sobie włóż takie opowiadania. Każdy klub w Polsce w czasach socjalizmu miał reprezentować jakieś związki zawodowe, grupy zawodowe itd. Przecież Cracovia otrzymała jako opiekuna jakieś spółdzielnie spożywcze, czy mieszkaniowe, nie pamiętam dokładnie, ale swoją grą reprezentowała te grupy zawodowe. Taki był obowiązek wtedy. Sport sam w sobie to była fanaberia pod kątem władz.
  • Odpowiedz
@Kukiee: to między bajki czy nie pamiętasz dokładnie?

Przed przystąpieniem Wisły Kraków do pionu gwardyjskiego taką propozycję otrzymała Cracovia - świeży mistrz Polski z 1948 r. Był to naturalny ruch służb bezpieczeństwa, które skierowały się do najsilniejszego pod względem sportowym klubu w ówczesnym Krakowie. Prezes Cracovii Stanisław Żur wraz z zarządem odrzucili tą propozycję. Nie mogli pozwolić, aby KS Cracovia związała się ze służbą bezpieczeństwa. Cracovia płaciła za ten "czyn"
  • Odpowiedz
@tomasz-aleksander-barania: oczywiście że nie pamiętam. Mam troszkę mniej niż 90 lat. Nie odpowiem też na ile Twoje oskarżenia mają sens, bo na pierwszy rzut oka w internecie źródeł brak, oprócz strony wikipasy, która naturalnie nie może być brana jako obiektywne źródło informacji. Niestety zbyt często pasiasty przekaz jest po prostu naciągany pod tezę, szczególnie jeśli chodzi o Wisłę. Nie mogę też stwierdzić jak wyglądało tło historyczne tamtych czasów, jakie były
  • Odpowiedz
@tomasz-aleksander-barania: natomiast doskonale pamiętam jak Cracovia kupiła sobie awans do ekstraklasy, za co przez dziwny zbieg okoliczności praktycznie nie została ukarana. To tyle jeśli chodzi o honor którym się zasłaniasz.
  • Odpowiedz