Wpis z mikrobloga

#komputery #siecikomputerowe #internet #orange #neostrada #gry
Mam strasznie wysoki upload latency i jestem prawie pewien, że jest on odpowiedzialny za moje "ścinki" podczas grania online - już sam fakt, że przez brak światłowodu czuję się wykluczony z rywalizacji, to jeszcze średnio co 15-20 sekund są straszne skoki uploadu. Zastanawiam się czy wymiana routera, który pewnie już z 6 lat na karku ma, ma jakikolwiek sens.. Może ktoś miał podobny problem? Albo doradzi coś? Ze swojej strony mogę powiedzieć, że z tego routera wychodzi Deco Mesh i z niego łączyłem się po kablu z kompem - w ramach testu wymieniłem kabel i podłączyłem kompa bezpośrednio z routera Orange - wyniki są identyczne.
Dominias - #komputery #siecikomputerowe #internet #orange #neostrada #gry
Mam straszn...

źródło: Screenshot_1

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dominias:
1. Czy router ISP pracuje w trybie mostka?
2. Możesz rozważyć router, który uciągnie inteligentne zarządzanie kolejką (SQM lub coś podobnego).
W prawdzie z SQM efektywnie przycinasz maksymalne transfery, ale możesz zredukować jitter i w efekcie zredukować bufferbloat.
Zwyczajowo SQM stroi się na ~85% przepustowości i od tego ew. się
  • Odpowiedz
@brokenik: tez bym sie u temu sklanial.
@Dominias W zasadzue mozesz poszukac darmwego oprogramowania do kontroli predkosci na komputerze.
Co prawda to nie rozwiaze problemu jesli masz kijowe wifi, albo jesli ktos inny w sieci z-----e Tobie lacze, ale pomoze Tobie ograniczyc wplyw innych programow na Twoje gry.
  • Odpowiedz
@Dominias: Oprogramowanie na komputerze nie da takiego efekty jak router z SQM.
Z punktu widzenia dostępu do internetu zapotrzebowanie na transfer komputera jest częścią ruchu sieciowego pomiędzy WANem, a routerem.
W routerze bez SQM i QoS każdy pakiet jest kolejkowany, więc dostęp do pasma transmisyjnego bardzo zależy od kolejności dotarcia pakietu do routera.
W QoS pakiety zależnie od portu/protokołu na jakim chcą komunikacji dostają szybszy lub wolniejszy dostęp do pasma
  • Odpowiedz
@Dominias: A jakie masz oczekiwania i jaki budżet?
Bo tak na wstępie, nawet ciekawie wygląda: https://www.gl-inet.com/products/gl-mt6000/

Przychodzi z softem bazującym na OpenWRT, fabrycznie jest skrojony do WireGuarda z dużą przepustowością i LoadBalancingu, co znaczy że ma dość mocy obliczeniowej w środku do SQM.
W dyskusji sprzed 3 lat pojawia się wątek o pluginie z SQM do fabrycznego
  • Odpowiedz
@sirpingus tylko, że ja neta mam po zwykłym kablu telefonicznym więc router musiałby też pełnić funkcję modemu

@Dominias: Nie jest to konieczne jeżeli router ISP może pełnić rolę mostka.
Wtedy "redukujesz logikę" routera operatorskiego do zestawienia połączenia z siecią szkieletową i "przekazania WANu" na port LAN.

Przykładowo przy połączeniu GPON (światełko jak ja mam), mam router operatorski. Tylko po światełku jak są te 3 VLANy operatorskie: konfiguracyjny ISP, TV i Internet, to
  • Odpowiedz
chociaż dziwne byłoby to, że te skoki są ciągłe, a nie np. na czas aktualizacji oprogramowania

@Dominias: musiałbyś wiedzieć co jest transmitowene i jak długie kolejki to generuje.
Zredukowanie liczby podłączonych urządzeń dobrze wpłynie na jitter/bufferbloat, ale nie sądzę żeby to przyniosło znaczną poprawę.

Co do samego bufferbloat. Nawet na łączu światłowodowym w moim przypadku SQM poprawił jitter z ~+100ms do ~+5ms pod obciążeniem. Więc nawet przy takich łączach SQM
  • Odpowiedz