Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam 5 lat doświadczenia jako programista. Jak wejść na poziom seniora będąc midem? W pracy mam słabe warunki do rozwoju tzn straszny zapierdziel, przez co seniorzy nawet nie mają czasu mi zrobić code-review. Często jest mergowany mój kod z góry jeśli przejdą wszystkie testy, a jestem pewny że nie potrafię pisać aż tak dobrego kodu by za 1 razem po wystawieniu PR wszystko było idealnie. Po prostu nikt tego nie sprawdza a potem cały sprint to rozwiązywanie bugów.

Przez co nie mam za bardzo od kogo się uczyć i cały czas jestem na poziomie mida. Obecnie mamy na rynku spory kryzys i nie mam szans znaleźć czegoś jako mid, wysyłałem CV 8 miesięcy i lipa, midów nigdzie nie chcą. Nawet jak prosiłem o stawki juniora typu 12 000zł brutto. Przez co mam wrażenie że utknąłem i muszę stać się szybko seniorem by zmienić pracę bo będzie tu tylko gorzej jak się zasiedzę, aplikować na seniora, problem w tym że seniorem nie jestem i nie bardzo wiem jak rozwijać się po godzinach by tym seniorem faktycznie zostać.

Robię też masę kursów na youtube, udemy, coursera, pluralsight, ale mam wrażenie że to za mało. Te kursy omawiają różne tematy dość powierzchownie jak dla jakiegoś juniora, mało tam konkretów i nie przypomina to problemów które mam w pracy, nie wiem czy powinienem czytać książki czy jak się stać tym seniorem, gdy jestem w nierozwojowej robocie i nie mam od kogo się uczyć?

Co ciekawe, niby pracuje z nowymi technologiami (mikroserwisy w Javie 17, projekt ma dokładnie 1,5 roku od zera pisany) ale wydaje mi się, że nikt nie przykłada wagi jakości i ten projekt od razu staje się legacy. Wszyscy posłusznie dowożą tylko wartości biznesowe, ale nie ma jakichś takich wzorców, architektury, nikt się nie skupia na wydajności, nikt nie dyskutuje z project managerem tylko co ludzie nietechniczni wymyślą, to robimy. Co wyklepę kod to akceptują, jestem przy tym dość samodzielny ale to chyba nie na tym polega by po prostu działało? Nie wiem czy na tym polega bycie seniorem, tak jest w każdym projekcie? :D

#programowanie #programista15k #programista25k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim

Wszyscy posłusznie dowożą tylko wartości biznesowe, ale nie ma jakichś takich wzorców, architektury, nikt się nie skupia na wydajności, nikt nie dyskutuje z project managerem tylko co ludzie nietechniczni wymyślą, to robimy. Co wyklepę kod to akceptują, jestem przy tym dość samodzielny ale to chyba nie na tym polega by po prostu działało?

Mam podobnie u siebie i tez mi sie srednio to widzi. Ale z drugiej strony, widzialem.pewne projekty
  • Odpowiedz