Wpis z mikrobloga

• 25
@girabaldi: Dokładnie tak jest jak piszesz, dlatego moim zdaniem GPW jest polska tylko z nazwy, bo rządzi tutaj zagraniczny kapitał, a ten zdaję się kompletnie nie wierzyć w potencjał rozwoju tego kraju, w sumie się nie dziwię XD, a co za tym idzie spółek w nim rezydujących.
Wystarczy sobie uświadomić jak żałosne obroty panują na Wig20, bo o maluchach już nie wspomnę. Spółki Wig20, warte wiele miliardów złotych, a obroty
  • Odpowiedz
@girabaldi:

ja nie wiem na jakiej podstawie tam cokolwiek rośnie i spada

świeżak na rynku there? problemem GPW jest niska kapitalizacja, która sprawia, że byle Żyd z zachodu nawet niekoniecznie posiadający jakiś wielki kapitał może mocno ruszyć kursem spółki w zalezności od tego pod co akurat gra i wyleszczyć innych

kiedyś czytałem jakieś opracowanie i zagraniczni inwestorzy generują 60-kilka procent obrotu na GPW więc jeśli coś się dzieje to kapitał może bardzo
  • Odpowiedz
@DestroDevil: no tak, piszecie to samo, ja rozumiem i zdaje sobie z tego sprawę tylko nie rozumiem jednego. Jak to jest, że na normalnej giełdzie kapitał jest przewidywalny w sposób najbardziej racjonalny - znaczy, spółka przynosi zyski i jest perspektywiczna = rośnie. Oczywiście czasami rośnie też za sprawą jakichś balonów czy tam innych wystrzałów z pupy ale to osobny temat.

A na GPW to spółka perspektywiczna z regularnymi zyskami i
  • Odpowiedz
@girabaldi wyniki nie mają nic wspólnego z ceną akcji spółki, tę kreuje podaż i popyt na nie

szarpanie rynkiem o 30% w jedną i drugą stronę może tylko obniżyć zysk takiego inwestora
  • Odpowiedz
@DestroDevil: no popyt/podaż jest zazwyczaj kreowana na podstawie wyników, kupujesz spółkę która zarabia a nie taką która traci. Są oczywiście wyjątki jak np Gamestop ale generalnie jest zasada raczej taka, że wysoką popularnością cieszą się spółki przynoszące zyski.
  • Odpowiedz
@reseted: Dokładnie tak jest jak piszesz, dlatego moim zdaniem GPW jest polska tylko z nazwy

Jest pomysl zeby zrobic polskiego etfa. Gdyby inwestorzy zaczeli to promowac to moze by cos pomoglo
  • Odpowiedz