Wpis z mikrobloga

Dałem z siebie całe 30% i narysowałem pewne skrzyżowanie które mijam gdy jadę w moje rodzinne strony. 90% kierowców, w tym wielu moich znajomych są pewni, że skręcając na tym skrzyżowaniu w lewo (w stronę C) z kierunku oznaczonego jako "A" nie używa się kierunkowskazu, bo to jest jazda na wprost i za drogą główną, a jadąc na wprost (w stronę B) nalezy włączyć kierunkowskaz w prawo bo tam się skręca. Jednak wg oznakowania w stronę kierunku B powinno jechać się bez kierunkowskazu, a w kierunku C z kierunkiem w lewo.

Jadąc z kierunku "B" większość jadąc na wprost włącza lewy kierunkowskaz, jadąc w prawo włącza prawy. Tutaj jadąc w stronę "A" wg oznakowania należy jechać bez kierunkowskazu.

Natomiast jadąc z kierunku "C", większość jedzie bez kierunkowskazu w stronę "A", a w stronę B z lewym kierunkowskazem.

Tabliczki T-6 są wycięte z google maps z tego miejsca, więc to są dokładnie te tabliczki. Dodam jeszcze, że dopóki nie było tam tej zatoczki którą oznaczyłem strzałką i na trasie A<->B była zwykła prosta droga, to kierowcy nie mieli problemu z kierunkowskazami. Wtedy z A->C większość dawała kierunkowskaz w lewo, z A->B jechali bez kierunkowskazu itd., ta zatoczka wszystko zmieniła, a zrobioną ją aby zmusić kierowców do zmniejszenia prędkości na skrzyżowaniu.

Co o tym myślicie? Jeździlibyście tam jak 90% kierowców? Czy tak jak mówią znaki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#przepisydrogowe #prawojazdy #samochody #polskiedrogi
voot - Dałem z siebie całe 30% i narysowałem pewne skrzyżowanie które mijam gdy jadę ...

źródło: skrzyżowanie

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@voot chu.. z przepisami. Ja bym dla własnego bezpieczeństwa włączał kierunek lewy (jadąc z A do C), prawy z A do B i analogicznie z pozostałych kierunków. Wolę tak, niż mieć rację i stłuczkę/wypadek.
  • Odpowiedz
@voot zalezy od tego jak bardzo jest droga odchylona od linii prostej tam gdzie strzalka. Jak tak jak na rysunku to bym w kazdym kierunku jadac z B wlaczyl kierunkowskaz. Jesli jest mniejszy luk to z A do B i na odwrot jechalbym bez
  • Odpowiedz
Co o tym myślicie? Jeździlibyście tam jak 90% kierowców? Czy tak jak mówią znaki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@voot: Sprawa jest prosta, A->C kierunkowskaz
B->A bez.
ale....
A ->B Normalnie bez kierunkowskazu, (i tu powinno być to "ale" ;) ) gdy widzę że ktoś stoi i chce wyjeżdżać z B a zanim korek ;) . To wiedząc, że niektórzy myślą, że jak nie włączyłęm kierunkowskazu to
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Kinior: no w tę stronę rozumiem, ale gdy jedziesz z B->A albo z B->C, a kierowca z naprzeciwka jedzie z A->C bez kierunkowskazu, to możesz myśleć że będzie jechał z A->B i teoretycznie możesz wjechać na skrzyżowanie, a tu zonk, on jednak skręca w lewo :D
Dlatego tam z kierunku B dla własnego bezpieczeństwa zawsze musisz czekać, nawet jeśli z A jedzie 10 samochodów i wszystkie w kierunku B, bo
  • Odpowiedz
są pewni, że skręcając na tym skrzyżowaniu w lewo (w stronę C) z kierunku oznaczonego jako "A" nie używa się kierunkowskazu, bo to jest jazda na wprost i za drogą główną,

@voot: nie ma czegoś takiego, jak droga głowna - jest droga z pierwszenstem przejazdu. Kierunkowskazu nie wlacza sie na łuku, ale nie na skrzyzowaniu. Jezeli przejezdzasz linie przerywana, zmieniasz kierunek jazdy badz pas - zawsze wlaczasz kierunkowskaz. Twoi znajomi
  • Odpowiedz
@voot: Ej, na trzech kierunkach, trzy różne oznakowania ( )
A - C nie włączałbym kierunkowskazów, B-C kierunkowskaz w prawo.
Ale też, ze względu na zatoczkę: A-B kierunkowskaz w prawo, B-A kierunkowskaz w lewo.
  • Odpowiedz
@voot: Akademia chłopskiego rozumu podpowiada, że gdy jedziemy drogą "A" i na drodze "B" stoi jakieś auto ustępując nam pierwszeństwa, to lepiej zasygnalizować manewr skrętu w lewo, bo gdy tego nie zrobimy, kierujący pojazdem "B" pomyśli, że mamy zamiar wjechać na drogę "B" i doprowadzi do kolizji. W końcu swoje zamiary sygnalizujemy komuś, nie sobie.
Natomiast, jadąc drogą "C" nie sygnalizujemy skrętu w prawo jadąc w kierunku drogi "A", tylko
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: A co ze skrzyżowaniami na łuku? Przepisy nie regulują dokłądnie takich sytuacji. W zasadzie każda ZMIANA kierunku wymaga kierunkowskazu. Znajdź teraz definicję kierunku i jak ją dopasować do przykładu jak wyżej?
  • Odpowiedz
@voot: To jest grubo spieprzone. Jadąc w kierunku A -> C i C -> A nie zmieniamy kierunku jazdy więc nie trzeba wrzucać kierunkowskazu. Z kolei jadąc z kierunku B, znak informuje o skrzyżowaniu z pierwszeństwem łamanym. W związku z tym, widząc jadący z przeciwka, z kierunku A, samochód bez kierunkowskazu, mogę założyć, że pojedzie on prosto, czyli w kierunku B. Jeżeli zaufam znakowi, to wjadę mu prosto pod koła.
  • Odpowiedz
@voot: ta zatoczka gdzie jest strzałka wprowadza ludzi w błąd, przez co myślą, że jadą prosto z c do a i nie trzeba włączać kierunku. Kierunkowskaz włączamy tylko w przypadku zmiany pasa ruchu albo zmiany kierunku jazdy. Jest znak D-1 z tabliczka, więc jest to skrzyżowanie. Czy gdyby droga z pierwszeństwem przebiegała nie ca tylko cb to jadąc ca byś włączył kierunek? No pewnie tak. Gdyby nie było znaków, byłoby
  • Odpowiedz
@voot używasz kierunkowskazu, jak zmieniasz kierunek jazdy. W tym przypadku, kierunkowskaz jest wskazany, bo na skrzyżowaniu jedziesz w lewo a nie prosto.
Jakby ulica podporządkowana nie byłaby kontynuacja drogi z pierwszeństwem (głównej) to wtedy nie musiałbyś używać kierunku jadąc droga z pierwszeństwem.
  • Odpowiedz
@voot kierunkowskaz włącza się podczas zmiany pasa ruchu, jadąc główną drogą nie zmieniasz go, skręcając jednak z kierunku A na kierunek B masz obowiązek włączyć kierunkowskaz
  • Odpowiedz