Aktywne Wpisy
Cozwykopem +19

Lolenson1888 +84
Nawiązując do tego wczorajszego wpisu, gdzie wywiązała się ciekawa dyskusja o tym, że Robert Makłowicz prywatnie nie jest wcale taki sympatyczny jak w mediach - jakie macie prywatne doświadczenia z polskimi celebrytami? xD U mnie tak:
1) Krzysztof Ibisz - miałem przyjemność zamienić słowo po koncercie w Radomiu, gdzie był konferansjerem. Po prostu mega gość, chyba moja ulubiona postać z kolorowych gazet
2) Kuba Wojewódzki - spotkany na stacji benzynowej. Szok,
1) Krzysztof Ibisz - miałem przyjemność zamienić słowo po koncercie w Radomiu, gdzie był konferansjerem. Po prostu mega gość, chyba moja ulubiona postać z kolorowych gazet
2) Kuba Wojewódzki - spotkany na stacji benzynowej. Szok,
źródło: FE64B69E-9077-4BD6-8308-8072DDE8BF81
Pobierz

mieszkam od ponad 10 lat na #emigracja
chyba mnie dopadl syndrom emigranta, bo tak czytam jak to w #polska zajebiscie i bezpiecznie, ze az zaczynam miec glupie mysli.
no wiec chcialbym zapytac o porade w kwestii #budowadomu #nieruchomosci i tak ogolnie co myslicie na temat powrotu osoby ktora nie ma zadnych specjalnych kwalifikacji (jestem kierowca ciezarowki). moj caly majatek ogranicza sie do niecalych 900k PLN w gotowce i kilkudziesieciu tysiecy w samochodach/motocyklach. swojego domu nie mam (odkladam na niego, stad gotowka). przez te ponad dekade nie zrobilem ze swoim zyciem nic. niby pracuje 'tylko' 45h w tygodniu, ale nie jestem w stanie w pelni realizowac sie w swoim hobby ktorym sa samochody i motocykle. chcialbym zajac sie mocniej np. serwisem motocykli, ale wynajmuje kawalerke i nie mam do tego warunkow. mimo, ze moja praca jest dosc lekka i nigdy nie zostawalem w trasie na noc, to tydzien leci mi za tygodniem, po pracy nie mam ani ochoty ani motywacji zeby cos robic, w weekendy czas mi po prostu ucieka.
zakup domu z jakimkolwiek garazem i warunkami zeby sie moc mocniej rozwinac ze swoim hobby to tutaj minimum jakies 1.5M PLN, wiec jak juz kupie, to na kredyt i bede raczej skupial sie na tym zeby go splacac niz sie poswiecac na cos innego.
no i tak sie zastanowilem. a co jesli udaloby sie kupic w PL jakas dzialeczke niedaleko miasta wojewodzkiego lub powiatowego (tu tez mialbym problem - nie mam w Polsce 'swojego miejsca'), wybudowac tam domek 35m na zgloszenie i do tego pieprznac sobie mala hale/duzy garaz. jakis modulowy typu blaszak albo z plyty warstwowej. I po prostu zaczac sobie serwisowac motocykle. czy w ogole z tym budzetem bylbym w stanie ogarnac to wszystko bez kredytow i zostac jeszcze z poduszka finansowa czy juz w Polsce tak wszystko odlecialo, ze jestem zupelnie nie na czasie? tu gdzie mieszkam postawienie czegos swojego nawet nie wchodzi w gre, a za kwote 1.5M i tak bede mial szczescie jesli bedzie jakis maly garaz i miejsce na 2-3 auta na podworku. juz pomijam, ze rozkrecanie dzialalnosci na 'legalu' w takim miejscu byloby ryzykowne, a w Polsce jak mniemam majac swoja dzialke i garaz moglbym juz dzialac bez problemu.
ogolnie za granica nie trzymaja mnie ani zadne zwiazki, ani zobowiazania ani rodzina, ani nawet dom bo wciaz wynajmuje. to co mnie trzyma natomiast to naprawde super praca (najwiekszy mialbym wlasnie problem ze zrezygnowaniem z tejze), z ktorej wciaz jestem zadowolony, pracuje przez 10 lat w tej samej firmie, zarabiam wystarczajaca kase (mam jakies 15-17k PLN na reke - nie ma sie co oszukiwac, to sa naprawde dobre pieniadze nawet biorac pod uwage zachodnie koszty zycia), mam dobry program emerytalny, nie musze placic 'podatku belki' od oszczednosci, no ale boje sie co moze byc za 10 lat kiedy bede grubo po 40. w Polsce na pewno nie chcialbym pracowac dla kogos, bo praca dla kogos w Polsce byla bezposrednim zapalnikiem decyzji mojej emigracji (dziekuje pan janusz!) xD
jak myslicie. z jakim kosztem nalezaloby sie liczyc kupujac dzialke, budujac maly domek i spory garaz? duzo na pewno chcialbym zrobic sam.
no i czy rzeczywiscie w Polsce zyje sie wam naprawde fajnie, czy jednak lepiej jeszcze siedziec na emigracji?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
Myślę, że na początek dowiedz się jakie są wymagania co do garaży i hal w przypadku takiej działalności, zrobisz coś po swojemu, a dojedzie Ciebie jakiś życzliwy.
Mając taką gotówkę, myślę że najlepiej byłoby skupić na zakupie działki w idealnym miejscu wg Ciebie, biorąc pod uwagę przyszłą działalność. Bliskość ludzkich skupisk