Wpis z mikrobloga

@qew12: Na studiach były podstawy Pythona a w tym samym czasie zacząłem bawić się w inwestowanie więc zacząłem budować systemy do analizy moich strategii. Jakoś z ciekawości w wolnym czasie robiłem też dodatkowe kursy z interesujących mnie tematów jak CV, ale też trochę web deva jak Vue i React. W czasie covida z nadmiaru czasu zrobiłem chyba 5 obszernych kursów z AI i ML. Poszedłem, na magisterkę pod kątem połączenia
  • Odpowiedz
@qew12: 32 lata temu rodzice kupili mi Commodore 64 z książką do Basica po niemiecku. Nauczyłem się z niej programować w Basicu. Niestety po niemiecku do dzisiaj nie potrafię ani słowa.
  • Odpowiedz
@qew12 Dwadzieścia pare lat temu kuzyn przychodził do mnie na komputer rozkminiac visual Basic w excelu bo to mial na studiach i pomoglem mu, wydawalo mi sie to ciekawe i sam troche sie w tym pobawiłem później, potem w szkole średniej zrobilem sobie pare stronek w php. Na studiach pokazali mi C i bardzo mi sie to podobało wiec zaczlaem drugi kierunek CS i potem juz samo poszło
  • Odpowiedz
@qew12: jakoś z 10 lat temu. Zainteresowałem się moddowaniem gier, poznałem c++ i się w nim zakochałem. Oskryptowałem kilka modów, złapałem kontakt ze znajomym, który umiał zajebiście modelować. Razem zrobiliśmy customizowany karabinek (on modele i animacje, ja kod). Z tego co pamiętam, w 1000 linijek się zamknąłem, ale było jeszcze kilka bugów do poprawy.
  • Odpowiedz
@qew12: zrobiłem dekompilator core'owych, zabezpieczonych paczek skryptów. W sumie 3/4 przepisałem kod z innych podobnych programów z pythona na c++ ale zaliczam jako niezależny projekt, bo było z tym trochę yebania. xD i musiałem od zera ogarnąć pythona
  • Odpowiedz
@qew12 na uczelni była stara Odra. Brało się karty perforowane i robiło jakieś proste algorytmy z książki do matematyki dyskretnej.

• Odpowiedz
@qew12: jako taką styczność miałem na infie od gimnazjum, było ok, ale mnie nie jarało. Przełom nastąpił na studiach (drugich zresztą), na których miałem tak w-----------o wykładowcę, że zacząłem się uczyć samemu, próbując przy okazji zrobić coś użytecznego dla siebie (np. budzik odpalający playlisty). No i okazało się że to zajebista rzecz ogólnie zasadniczo.
  • Odpowiedz
@qew12: początkowo będąc w gimnazjum pisałem skrypty i boty do gier, potem jakieś własne apki w c++ i trochę stronek
będąc w liceum nawet udało mi się zarobić jakiś hajs za kilka rzeczy
w sumie nigdy nie myślałem że będę programistą, byłem świadom że siedzenie i kodzenie dzień w dzień jest męczące i wymaga dużo czasu po godzinach żeby się utrzymać w branży, ale tak jakoś wyszło
  • Odpowiedz