Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #kredythipoteczny #kredyt2procent Kochani byłem dzisiaj w banku zlecić wypłatę ostatniej transzy (150k). Okazuje się, że wwprzypadku BK2% do uruchomienia dopłat nie trzeba zakończyć budowy i wprowadzić się, a wystarczy wypłacić wszystkie transze. Dlatego od grudnia zaczynamy razem spłacać miniratkę ( )
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@DeoLawson: o proszę, mi w ogóle umknęła ta informacja i wypłacałem kolejną po wydaniu poprzedniej. Z drugiej strony wypłacając wszystkie na raz pieniądze leżały by na koncie bezczynnie bo nie jestem opłacić wszystkich ekip z góry na pół roku. A z każdą kolejną transzą raty rosną. Gdy ktoś musi zapłacić deweloperowi to takie coś ma sens, ale ja buduję systemem gospodarczym.
  • Odpowiedz
@yo_hej: Jak masz zapisane w umowie że ktoś jeździ to może i tak jest. U mnie takiego zapisu w umowie nie było i myślę że możesz znaleźć dowolną osobę co wzięła bk2 w pekao i ci potwierdzi że nie ma tam nic o weryfikacji stanu budowy do wypłaty transz. Żaden fejk xd
  • Odpowiedz
@yo_hej: Dodam tylko że deweloper nie dostaje tej kasy bo ona wpływa na rachunek powierniczy i jak deweloper chce kasę z rachunku powierniczego to tak wtedy bank prowadzący rachunek powierniczy w moim przypadku to PKO bp już musi zweryfikować stan budowy, ale nie ma takiego obowiązku dla każdego indywidualnego kredytu a jedynie zbiorczo dla rachunku powierniczego
  • Odpowiedz
@DeoLawson: znajoma ma w pekao i sami jeździli na budowę robić zdjęcia, ale musieli je dostarczyć do wypłaty transz. Ja mam w PKO BP i babka powiedziała, że nie można ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@DeoLawson: Ja też właśnie mam w PKO BP i zostały mi dwie ostatnie transze do wypłaty. Byłam w banku podpytać i kobieta mnie wyśmiała xD Pobierają każdorazowo 200 zł żeby jakiś typ pojechał i sprawdził stan budowy, więc może dlatego.
  • Odpowiedz
@yo_hej: Może znajoma nie czytała umowy i jakaś babka w banku też jej nie czytając kazała tak zrobić bo taki był standard w zwykłych kredytach. Nie bardzo mam Ci to jak udowodnić bez wstawienia zrzutu ekranu wypłaconych transz, czego wolałbym nie robić bo jeszcze ktoś z pekao mnie zidentyfikuje czy coś. Co do PKO BP się nie wypowiadam bo nie widziałem ich umowy. Możliwe że tam masz zobowiązanie do weryfikacji
  • Odpowiedz
  • 0
@yo_hej: @DeoLawson mnie poprosili tylko o parę zdjęć domu. Nikt nie przyjeżdżał, zresztą babka z banku mówiła, że jak ktoś od weryfikacji zaczyna robić problemy to ona bardzo szybko ustawia takiego gościa do pionu żeby zaakceptował.
  • Odpowiedz