Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Bocianek2750: Masz więcej info o tych przypadkach za 4.5? O jakich stanowiskach mówisz? Bo to jak dla mnie wykracza poza granice rozsądku pod kątem doboru kandydatów.
  • Odpowiedz
Porównanie do Szczecina jest chyba mało zasadne, bo Rzeszów jednak się nieźle rozwija i możliwości pracy są chyba trochę lepsze niż w Szczecinie.

@damienbudzik: Oczywiście, że jest mało zasadne, Szczecin jest 2x większy, ogólnie z lepszą lokalizacją (niby daleko do każdego innego miasta w Polsce, ale blisko do Niemiec czy Skandynawii) więc i możliwości pracy lepsze w Szczecinie. Widać to w statystykach
- bezrobocie w Szczecinie: 3,4%, w Rzeszowie 4,1%
- średnia pensja
  • Odpowiedz
@tommyrb dokładnie, pisdzielcy po raz kolejny rozwalili system. Wprowadzili znowu uprzywilejowanie jednej grupy, tym razem osób do 26 roku życia. I dochodzi do tego co odpisujesz.
Złodzieje z PiSu mogli wszystkim obniżyć wymiar podatku PIT, lub choćby zmniejszyć VAT do wymiaru niemieckiego 19%, ale po co skoro prze lata działała zasada Dziel i rządź.
  • Odpowiedz
@761761761: Niestety to jest bardzo złe, nie dość że to uprzywilejowuje daną grupe, to jeszcze poniekąd wymusza to pracę na śmieciówie dla tych osób xD Bo kto o zdrowych zmysłach pójdzie na UoP zamiast UZ w tak młodym wieku, gdzie różnica wypłaty to nawet 1500zł? Czasami nie ma wyjścia, ale jak jest to nie spotykam się z tym, żeby ktoś z własnej woli na uop przechodził
  • Odpowiedz
@dsomgi00: mam to samo przemyślenie. Mieszkam w tym mieście od kilku lat ale teraz sytuacja jest chora. To jest przecież centrum dystrybucji broni i sprzętu na kraj ogarnięty od 3 lat wojną, a ceny mieszkań jak w jakimś top5. Najlepsze jest to, że jak wyjdziesz wieczorami na miasto to wszędzie pełno ludzi, kolejne knajpy się otwierają. Kompletnie jest to dla mnie niezrozumiałe. Nie wiem co by się musiało dziać żebym
  • Odpowiedz
@dsomgi00: Połowa Podkarpacia, Kolbuszowej, czy tam innych tych mieścin wyjeżdżało do pracy w 80'-90' do Francji, wiele osób tam zostało, ale inwestują w Polsce, w Rzeszowie, to oni kupują te mieszkania w centrum, rzecz jasna wojna też zrobiła swoje. Osobiście znam z kilka osób, co mają po 3-4 mieszkania w Rzeszowie, cześć wynajmuje, a 90% czasu są w Francji.
  • Odpowiedz
@jakismadrynickpolacinsku cena towarow i uslug bezposrednio zalezy od tego, ile klienci sa sklonni za nie zaplacic.

Z wpisu wynika, ze gwaltownie w Rzeszowie wzrosl popyt na dobra i uslugi rozne z powodu naplywu turystow i Amerykanow. Wiec logiczne, ze i ich ceny wzrosly. Jezeli w ktoryms momencie trend sie odwroci ( przybysze wyjada), spadnie popyt to i ceny spadna.

Sam oferuje moje towary i uslugi w cenach zblizonych do konkurencji. A nie
  • Odpowiedz
@dsomgi00 Nie wiem jak z rynkiem pracy bo pracuje zdalnie, ale tak poza tym to po prostu nie ma za bardzo alternatyw. Lublin podobny do Rzeszowa pod względem cen i rynku pracy, Kraków mi się nie podoba a poza tym dużo droższy, Warszawa też dużo droższa.
Nie wiem no, mi się tu po prostu dobrze mieszka, dla mnie miasto nie za duże nie za małe, chociaż czasem narzekam ze nic tu
  • Odpowiedz
cena towarow i uslug bezposrednio zalezy od tego, ile klienci sa sklonni za nie zaplacic.

@shrimpface: Oki. Znowu teorie niczym od Mentzena.
Pomyśl chwilkę. Jak 30 zakładów powie im taką samą cenę, to w końcu przystaną na jedną i taką samą czy nie? Da im coś chodzenie do innych zakładów czy nie?

Z wpisu wynika, ze gwaltownie w Rzeszowie wzrosl popyt na dobra i uslugi rozne z powodu naplywu turystow i Amerykanow. Wiec
  • Odpowiedz
@dsomgi00: powiem Ci w ramach anegdoty ze bylem w Finlandii ~2 tygodnie temu i poznalem tam goscia z Turcji co mi opowiadal jak sie zyje w Helsinkach.
Max wynajem mieszkania tam kosztuje 1100 euro w najdrozszej dzielnicy. Jezeli masz za male zarobki to dostajesz zapomoge miesiecznie na wynajem do 900 euro. Wyobrazasz sobie taki mechanizm w polsce (specjalnie z malej)?
Deweloperuchy i inne midelmeny podwyzszylyby najem o 900 euro...

To
  • Odpowiedz
@Dziecko_Proboszcza: Pensje na Podlasiu akurat są całkiem wysokie, mniej więcej na poziomie kujawsko-pomorskiego i sporo wyższe niż np. w świętokrzyskim więc gdyby prawda było że tam sie płaci pod stołem to musiałyby być jeszcze wyższe. Więc jest to dowód anegdotyczny.
  • Odpowiedz
@anotherguy no ciekawe gdzie tak było, ja na przełomie 2018/19, pół roku przeglądałem ogłoszenia i jak znalazłem na wtórnym 10 letnie za 5k metr, to do tej pory się cieszę jak tanio, bo stan był do przemalowania i wejścia. Szeregówki na zadupiach już wtedy stały po ponad 4, a nowe mieszkania w mieście, a nie wsi podrzeszowskiej w stanie deweloperskim były po około 4,5-5. Później był covid, to ceny szły jak
  • Odpowiedz