Aktywne Wpisy
Mexiii +291
matterac +226
Ryzykować życiem i wejść? W budynku jest lekarz więc może uratuje w razie gdyby puszek poczuł się zaniepokojony i odgryzł nogę (ಠ‸ಠ)
#psiarze #patologiazmiasta #bekazpsiarzy #psy #z--------------a
#psiarze #patologiazmiasta #bekazpsiarzy #psy #z--------------a
źródło: temp_file5769890015686718374
Pobierz

Pompa ciepła Panasonic aquarea 9kW. Używa ktoś?
Czy min.nastawa temp. dla CWU to 40 stopni?
Nie da się zjechać niżej u mnie, a chciałbym wypróbować 35 stopni.
Tylko po co ? 35 stopni to już prysznica ciepłego nie weźmiesz
@Mateos2: obecne 40 stopni - jest przesadzone na potrzeby domowników (dom rodziców).
Na mycie kilku naczyń raz na jakiś czas i szybki prysznic spokojnie 35 stopni wystarczy (oni zahartowani) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego zdziwiłem się, że 40 stopni to chyba min w nastawach..
Wiem, że niektórzy ustawiają na 50 nawet, a w domu
Zasada działania jest taka, że jak woda w zbiorniku się wychłodzi to pompa zaczyna grać ponownie do 2 stopni powyżej żądanej temperatury czyli 42. Potem jak spadnie o kilka stopni (histereza) poniżej żądanej temperatury to zaczyna grzać ponownie. Chyba w standardzie jest to 7 stopni.
Czyli mając 40 stopni to przy 32 zacznie grzać do 42 stopni. Histerezę możesz zmienić w ustawieniach instalatora -
Dlatego do kotłów zasobnik 100l dla całej rodziny wystarczał
@FejsFak: standardowa krzywa grzewcza
45 st dla -15 na zew
25 st dla +15
Pompa działa od maja, zobaczymy jak się sprawdzi w tegorocznej zimie.
Zweryfikowałem teraz jej działanie i widzę, że sprężarka ma za dużo taktów (3 krotnie więcej wł/wył) od jej pracy w godzinach.
Powinno to być mniej więcej 1:1
Czyli znak, że serwis pasuje wezwać.
Średnio 2h pracy na dzień chodzi.
W zależności od tenp na zewnątrz, dostosowuje temp. wody w zbiorniku.
Niepokoi mnie tylko te liczne wl/wył.
Nie ma mnie na miejscu więc symbolu nie podam, ale zobaczymy teraz w zimowych warunkach co to będzie.
Za pazdziernik 244kwh naczepala vs 80 we wrześniu.
Zobaczymy czy dojdzie do 1000kwh w grudniu/styczniu (dom na podhalu) więc trochę jednak mrozi nocami.
Jak ktoś dobrał pompę z głową, skonfigurował potem sterowanie to działa to całkiem fajnie.
Oczywiście jeśli grzejniki potrzebują 50 stopni jak jest powyżej zera na zewnątrz żeby w domu było ciepło to nie będzie tanio. Ale z doświadczenia, jak dom jest w miarę ocieplony to i żeliwne grzejniki z pompą fajnie działają.
@t-tk: rodzicom wystarczy 18-20 w środku, powyżej to dla nich ukrop.
Grzejniki żeliwne na parterze, aluminiowe na piętrze.
Z tą konfiguracją sterowania to narazie dla mnie nieeiadoma - skorygowałem.tylko delikatnie nastawy serwisantów po montażu w maju.
Zostaje mi teraz obserwacja i dalsze regulacje w razie konieczności.
Edit: dzisiaj nad ranem dowaliło -8 na zewnątrz, z relacji domowników wiem,
Przede wszystkim jak mają głowice termostatyczne to odkręcić na maksa i na zasadzie doświadczeń sprawdzać jaka najniższa temperatura wody daje komfort.
Jak będziesz miał jakieś pytania to wal na priv.